Zakazana akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Sombor u saradnji sa partnerima iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine u četvrtak, 19. marta, organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Zbog trenutne situacije za korona virusom Republička stručna komisija za transufziju izdala je saopštenje u kojem se mole davaoci krvi da poštuju dodatne mere kako bi obezbedili dovoljne količine bezbedne krvi za transfuzijsko lečenje. Upravo na tu temu popričali smo sa Biljanom Klipom, sekretarkom Crvenog krsta Sombor.

„Sutra organizujemo redovu akciju dobrovoljnog davanja krvi, od 9 do 13 časova, to je uobičajno vreme na koje su naši davaoci navikli. U skladu sa preporukama Štaba za vanredne situacije i viših organa Crvenog krsta uveli smo posebne preventivne mere kako za naše davaoce tako i za zaposlene u Crvenom krstu. Bez obzira na trenutnu situaciju mi i ovim putem molimo davaoce, one koji su zdravi, da dođu na akciju jer akciju dobrovoljnog davanja krvi ni u ovakvim situacijama ne možemo odlagati. Prepurke Republičke transfuzijske komisije su da davaoci koji su bili poslednjih 28 dana u inostranstvu ne dolaze na akcije, da davaoci koji se ne osećaju dobro, koji kašlju i kijaju da se strpe do neke sledeće akciji ili ako su davaoci bili u kontaktu sa ljudima koji su bili u inostranstvu. Svi ostali koji se ne prolaze u ovome su dobro došli, jer krv je uvek potrebna“, zaključuje Klipa.

Sledeća akcija dobrovoljnog davanja krvi zakazana je za sredu, 25. mart.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik