(VIDEO) „Venac Laze Kostića“ uručen književniku Ivanu Negrišorcu

Osmi put po redu, održana je književna manifestacija Dan Laze Kostića, posvećena najkarakterističnijem pesniku srpskog romantizma i najlepšoj ljubavnoj pesmi Santa Maria della Salute.

U dvorištu Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke uz poštovanje svih propisanih preventivnih mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19, žiri u sastavu Stojan Berber, Saša Radojčić i Goran Malbaša, nagradu Venac Laze Kostića dodelili su Ivanu Negrišorcu.

Ovogodišnjeg dobitnika, pitali smo koliko mu ova nagrada znači.

Ova nagrada mi znači zaista mnogo, jer Laza Kostić je jedan od osnovnih parametara mog celokupnog života, a pogotovo književnog i pesničkog rada. Zaista, kada sam primio ovu vest da sam dobitnih nagrade ja sam se duboko uzbudio, pogotovo jer sam prošle godine dobio nagradu Lenkin prsten koji se dodeljuje za najbolju ljubavnu pesmu koju sam posvetio ne tako davno preminuloj supruzi koja mi užasno nedostaje. Nisam očekivao ovu nagradu, znam da ona ima ne tako dugu, ali lepu tradiciju. O nagrada pravo da vam kažem ne razmišljam. Kada dođu mnogo se obradujem jer to onda znači priznanje za vaš rad„, istakao je Negrišorac.

A zbog čega je upravo Ivan Negrišorac dobio ovu nagradu, upitali smo Stojana Berbera, člana žirija pesničke povelje.

„Bilo je više kandidata za ovu vrednu nagradu, ali Dragan Stanić ili kako se on pesnički naziva Ivan Negrišorac je jedan izuzetan stvaralac, ne samo po svom položaju u Matici Srpskoj, već kao pesnik. On je napisao nekoliko sjajnih knjiga pesama koje su primećene od stručne javnosti. Bavi se nacionalnim pitanjima, što je nama u ovom slučaju veoma važno. Danas spada među najbolje srpske pesnike„, završava Berber.

Aleksandra Pataji

Aleksandra Pataji


Novinar