(VIDEO) U Somboru je i ove godine organizovan trening bezbedne vožnje

Moto klub „Bezbednost“ iz Beograda i ove godine u Somboru je organizovao trening bezbedne vožnje u trajanju od tri dana.

Više o samom klubu kao i kakav trening učesnicima predstoji, rekao je predsednik kluba i autor treninga bezbedne vožnje Vitomir Golušin.

“Moto klub “Bezbednost” kao što i samo ime govori bavi se bezbednošću u saobraćaju. Radimo sa decom, radimo sa najmlađima, radimo i sa starjim, da kažem “bajkerima” ili motociklistima. Osnovna misija MK Bezbednost jeste ustvari pravilno ponašanje u saobraćaju i smanjenje saobraćajnih nezgoda motociklista. Danas je malo teži dan, pošto je danas napredni trening na kojem se radi niz vežbi koje su vezane za balans sa motorom, za pogled, za pravilnu upotrebu kvačila, kočenja… Izuzetno je zahtevan trening jer je to otprilike onaj trening koji se radi sa policijom.

Osnovni trening bezbedne vožnje predstavlja niz vežbi koje treba da nauče motociklistu kako pravilno voziti motor, kako upravljati pogledom, kako pravilno kočiti i izbegavanje prepreka u iznenadnim situacijama. Na naprednom treningu to je sasvm drugačije. Vežbe su mnogo, mnogo zahtevnije i teže. Danas će se raditi do pet sati i na kraju će imati jedno polaganje gde ćemo onda uz štopericu videti za koje to vreme mogu to da urade.”

Svoje utiske izrazili su i učesnici treninga Goran Romer i Zlatko Krempatić.

“Prijavio sam se čisto da bih stekao još više iskustva u vožnji motora, svaki dan ga koristimo pa da se nešto i nauči. Lepo, korisno i stvari koje do sada nismo nikada radili sada su nam pokazali koliko možda i ne znamo da koristimo svoja vozila”.

Zlatko Krempatić za trening kaže da je neočekivano naporan. “Ja sam prošao glavni kurs prošle godine i po mišljenju glavnog instruktora Vitomira smatrao je da sam već sposoban da uđem u napredni trening, tako da pokušaću da opravdam.”

“Na trening bezbedne vožnje sam se prijavio zato što smatram da je jako dobar kurs. Motore vozim od dvanaeste godine. Prošle godine sam saznao za ovaj početni kurs, otišao na njega i oduševio sam se iako jako dugo vozim motor, stvarno sam čuo dosta dobrih stvari koje su mi kasnije popravile vožnju i malo razmišljanje o bezbednoj vožnji. Evo danas smo došli na ovaj napredni kurs da i njega savladamo, tako da u svakom slučaju preporučujem svim motorašima da razmisle o tome, da je kurs stvarno dobar i vredan i vredi ga položiti” – rekao je Nađbabi Igor iz Novog Sada.

“Na trening možete da se prijavite na dva načina: motoklub.rs pronađete tamo “Trening bezbedne vožnje” gde postoji formular online ili na školamotora.com, potpuno isto, ista je prijava. Kada se prijavite i kada se skupi dovoljan broj kandidata dolazimo da uradimo trening” – ističe Golušin.Aleksandra Pataji

Aleksandra Pataji


Novinar