(VIDEO) U Somboru i Kljajićevu održane akcije dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Sombor, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, organizovao je dve akcije davanja krvi.

Jedna akcija je organizovana u Centru za edukaciju Crvenog krsta, u ulici Apatinski put broj 19, a druga je održana u Kljajićevu, gde je na platou ispred škole postavljeno namensko vozilo za davanje krvi, transfuziomobil.

“Danas su dve redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi. Jedna je u mesnoj zajednici Kljajićevo, gde imamo redovne akcije i naravno ovdeu prostorijama Crenog Krsta Sombor, gde smo pozvli naše davaoce. Ova akcija je posebna zato što smo danas pozvali i naše sportiste. Sportite koji imaju više od 18 godina i koji žele i mogu da se proključe ovoj akciji. Danas smo u saradnji sa gradskom većnicom Antonijom Nađ Kosanović is a Sportskim savezom pozvali da se priključe našoj akciji dobrovoljnog davanja krvi” – ističe Biljana Klipa iz Crvenog Krsta.

Doktor Miroslav Petković iz Zavoda za trnsfuziju krvi Vojvodine Novi Sad, između ostalog kaže: “Situacija što se tiče rezerva krvi je malo lošija, znači na minimunm smo sa rezervama i apelujem da ljudi dođu da daju krv. Fale nam sve krvne grupu i pozitivnog i negativnog RH faktora.“

U Crvenom krstu na akciju je došlo 52 davaoca, njih 41 je dalo krv, od toga 14 žena i 3 prva davanja.

Kada je reč o akciji u Kljajićevu, na akciju je došlo 15 davaoca, njih 12 je dalo krv, od toga 2 žene i 2 prva davanja.

Aleksandra Pataji

Aleksandra Pataji


Novinar