(VIDEO) U Narodnom pozorištu Sombor održana premijera predstave „Predsednice“

Nova sezona u Narodnom pozorištu Sombor otvorena je premijernim izvođenjem predstave „Predsednice“ Vernera Švaba u režiji Jane Maričić. Reč je o jednom od najpopularnih Vernerovih tekstova koji je sada po prvi put postavljen na pozorišnu scenu u Srbiji.

Zbog novonastale situacije broj mesta u pozorišnoj sali smanjen je na pola, ali to nije nimalo umanjilo utisak, pa su smeh na izgovorene replike i jačina aplauza bili isti kao kada je sala puna.

U predstavi igraju Biljana Keskenović, Ivana V. Jovanović i Milijana Makević. Za scenografiju je zadužen Gorčin Stojanović, za kostim Biljana Grgur, kompozitor je Božidar Obradinović, dok je asistent režije Lea Jevtić.

Glumica Ivana V. Jovanović sa ekipom televizije „Sreće“ podelila je svoje prve utiske nakon odigrane predstave.

„Moja prva impresije je bila što smo se mi dobro ukačili sa publikom, koju nisam videla toliko dugo, ili mi se tako učinilo s obzirom da je austrijski komad, da je rogobatna rečenica. Meni je sve to impresija večeri – da je publika bila tu, da smo svi mi zajedno u toj novoj normalnosti. Impresija mi je takođe da smo mi prvi odigrali komad „Predsednice“ u Srbiji. Komad je zanimljiv zato što je u nekom pank fazonu, a vrlo korenspondira sa našim prilikama, a napisan je 1995. godine. Čini mi se da ima tu neku konotaciju sa današnjim trenutkom“, istakla je Ivana.

Prvakinju drame Narodnog pozorišta Sombor Biljanu Keskenović pitali smo koliko je uloga u predstavi „Predsednice“ drugačije od svega što je do sada radila.

„Pre svega ovo je potpuno drugačija struktura samog komada od svega što sam ja imala priliku, za sve ove godine koliko sam u pozorištu, da radim. Dakle, ovo je i za mene jedno novo iskustvo, jedna potpuno drugačije struktura komada u kojem zapravo ne postoji klasična priča na koju smo u pozorištu navikli, ovo su zapravo prizori iz života tri žene, čistačice koje elaboriraju radne teme. Nije bilo lako izboriti se sa ovim vrlo angažovanim i jakim piscem koji je napisao komad koji je uperen protiv sistema, crkve itd. Ja se nadam da, bez obzira na sve te neke možda brutalne scene, neće odbiti publiku da dođe i pogleda ovu predstavu jer je ona u svakom slučaju potpuno drugačija od svega što smo imali prilike i da gledamo i da igramo“, rekla je Biljana.

Publika je imala razne reakcije na situacije oko lika koji tumači Milijana Makević, pa nas je zanimalo koliko joj je bilo inspirativno raditi na liku Marice.

„Veoma inspirativno. Moram priznati da se do sada nisam susretala sa ovakvim projektom. Što se glumačkog zadatka tiče ovo je baš jedna uloga za poželeti, i što se istraživanja tiče. Mislim da je Marica kao verski fanatik bliže ljudima i zanimljivije im je to su takvu ulogu više puta mogli da gledaju na filmovima nego u teatru i onda mogu da se vodi računa da se ne pređe granica, ja sam se trudila i nadam se da se ljudima na neki način dopalo. Verujem da je šokantno i provokativno, ali prosto tekst je takav pa smo morali da ga uzmemo u svoje ruke“, završava Milijana.

Prva repriza predstave „Predsednice“ zakazana je za petak, 2. oktobar sa počekom u 20 časova.Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik