(VIDEO) U Goranskom rasadniku organizovane dve radionice

U rasadniku Pokreta gorana ovog vikenda organizovane su dve radionice.

Jedna radionica bavi se obnovljivim izvorima energije, odnosno upoznavanjem dece sa različitim aspektima obnovljivih izvora, dok se druga bavi proizvodnjom sadnica.

“Ova radionica, ove godine je o vetroturbinama, odnosno vetrozahvatima. Tu deca treba da se upoznaju sa principima rada tih turbina, kako zahvataju vetar, kako rade, koje su to neke osnovne stvari o kojima se vodi računa prilikom projektovanja turbina kako bi ih podstakli da rade tokom slobodnog vremena ili da razvijaju svoje kreativnosti ili jednostavno da im pomognemo prilikom nekog usmerenja.

Druga radionica je ono baš čime se Goranski pokret i bavi u svojoj delatnosti. To je proizvodnja sadnica, konkretno danas se radi presađivanje mladih sadnica ginka iz ćelija u saksije kako bi se dalje negovale, pre presađivanja u leje odnosno u njivu jer one tako male ne bi preživele u njivi“ – ističe Ljilja Davidov, predsednica Pokreta gorana.

Ove godine Pokret Gorana, usporio je sa svojim aktivnostima zahvaljujući pandemiji korona virusa pa tako i manje dece dolazi na radionice ali sada su se radionice intenzivirale.

U narednom periodu Pokret gorana planira i neke veće aktivnosti.

“To je u okviru projekta “Zajedno za mlade”. Naša aktivnost će biti da se ozelene neki tereni, odnosno prostori gde borave ne samo mladi, nego stanovništvo a to su igrališta, sportski tereni, škole, vrtići. Interesantno je da se na naš poziv odazvalo dosta vrtića tako da bi trebalo da ozelenimo njihova dvorišta” – između ostalog kaže Davidov.

Iz pokreta pozivaju mlade da se priključe najstarijoj ekološkoj organizaciji u Srbiji koja ove godine obeležava 60 godina postojanja.

Aleksandra Pataji

Aleksandra Pataji


Novinar