(VIDEO) Somborka Slavica Vasović proglašena za najbolju čuvarku tradicije u 2020. godini

U konkurenciji više od 100 ručnih radova od najfinije necane čipke i nadaleko čuvenog zmijanjskog veza sa UNESCO liste, u okviru izložbe „Sto žena – sto minijatura“ koju je po sedmi put organizovala Etno mreža, nagrađene su pobednice i najbolje čuvarke tradicije u 2020. među kojima je i Slavica Vasović iz Sombor.

„Etno mreža i NALED podržavaju „100 žena – 100 minijatura“, tu su uglavnom žene koje bave rukotvorinama i negovanjem narodne tradicije, narodnih motiva kao što su ćirilica, ornamenti srednjovekovnih manastira i etno motivi uglavnom sa naših narodnih nošnji. Dobitnica sam dve nagrade za tkanje. Prvu nagradu sam dobila 2017. godine na „100 žena – 100 minijatura“, a drugu na tkačkoj koloniji u Staparu“, ističe Slavica.

Zanimalo nas je koliko je vremena potrebno da se uradi jedna minijatura.

Tu jednu minijaturu radim po lupom jer je jako sitno, trudim se da bude što više motiva stane na 10×10 i uglavnom za ovaj jedan rad mi treba 5 dana po 8 sati.“

Zmijanski vez je često prisutan među Slavičinim radovima, pa smo je pitali zbog čega je toliko inspiriše.

„Zato što je to zemlja mojih predaka. U tim simbolima nalazim lepotu. Radi se obično crni ili tamnoplavi vez, u novije vreme se upotrebljava crvena boja, mada ja više koristim crnu i tamnoplavu. Zmijanski vez je pun simbola i motiva – motivi sunca, krsta, kola i sve se to prenosi sa kolena na koleno.“

Za sam kraj razgovora pitali smo našu sagovornicu na koji još način čuva tradiciju.

Pored tkanja i veza zanima me foklor, bila sam članica Kulturno umetničkog društva „Ravangrad“, tačnije pevačke grupe. Moja kćerka je takođe igrala folklor. Ja sam našla zadovoljstvo da radim nošnje, da vezem, da tkam. Veoma me privlači energija omladine dok igraju folklor i dok prenose običaje. To podržavam i nastojim da što više doprinesem da nešto ostavim za uspomenu od mene„, završava Slavica.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik