(VIDEO) Rešeno stambeno pitanje za 13 izbegličkih porodica

U svečanoj sali Skupštine Grada Sombora u zgradi Županije svečano su uručeni ugovori za useljenje u 13 stanova kupljenih za izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji Grada Sombora.

Događaju su prisustvovali Antonio Ratković, gradonačelnik Grada Sombora, Frančeska Boneli, šefica Predstavništva Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice, Jovan Lazarov, šef kabineta direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd, Milorad Radočaj, korisnik, Svetlana Velimirović, zamenica komesara za izbeglice i migracije i Stefan Standstad, drugi sekretar ambasade Norveške.

„Uprkos dugogodišnjoj podršci koja je kroz različite programe stambenog zbrinjavanja pružana našim sugrađanima – koji su to postali ne svojom voljom, već spletom životnih okolnosti, interesovanje je uvek bilo višestruko veće od onoga što je bilo na raspolaganju u tom trenutku. Upravo zbog toga sam neizmerno zahvalan Regionalnom stambenom programu Vlade Republike Srbije i Komesarijata za izbeglice koji su potrebe Sombora prepoznali i uvrstili nas u svoj 7. potprojekat kojim će biti omogućeno da još 13 porodica dobije svoj krov nad glavom u kome će se osećati i bezbedno i udobno“ istakao je Ratković.

Zamenica komesara Svetlana Velimirović naglasila je da je Grad Sombor, u saradnji sa Komesarijatom i donatorima, mnogo radio na rešavanju egzistencijalnih problema izbeglica iz ratova devedesetih kojih je 1996. godine u ovaj grad došlo više od 14. 000.

„Zahvaljujem se donatorima ovog programa uz čiju podršku smo u mogućnosti da rešavamo egzistencijalna pitanja najugroženijih ljudi koji su u ratovima devedesetih ostali bez svega što su imali. Nastavićemo da radimo, da se angažujemo kako bi pomoć došla do svakog kome je potrebna“ naglasila je Velimirović.

Nakon obraćanja prisutnima, usledilo je svečano uručivanje ugovora koje su korisnicima uručili gradonačelnik Grada Sombora Antonio Ratković, Frančeska Boneli, šefica Predstavništva Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice, Jovan Lazarov, šef kabineta direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd i Svetlana Velimirović, zamenica komesara za izbeglice i migracije.

Korisnik Gordana Graora za TV Sreće kaže:

“Od 1995. godine sam podstanar, znači mi mnogo. Jednog dana će biti moje kad se odkupi. Nismo ni svesni šta mi znači dok ne uđem u stan, ali svoj na svome će biti valjda.”

Gordana kaže da je bilo mnogo teško svih prethodnih godina po tuđim kućama, razmišljajući o tome hoće li jednog dana imati nešto svoje da ostavi svojoj deci.

Ovakva vrsta regionalnog stambenog programa, može se očekivati i u narednom periodu.

Aleksandra Pataji

Aleksandra Pataji


Novinar