(VIDEO) Održani 13. Veljkovi dani

Krajem protekle nedelje održani su 13. „Veljkovi dani“ koje tradicionalno organizuju Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ i Organizacioni odbor Veljkovih dana.

Prvog dana nakon svečanog otvaranja „Veljkovih dana“ usledio je okrugli sto na temu „Istorija, stvarnost i priča: zemlja i ljudi u prozi Veljka Petrovića“.

Drugog dana u sali Dečijeg odeljenja Gradske biblioteke održana je dodela nagrade Gran pri Golubić za najuspeliju priču učenika osnovnih i srednjih škola.

„Ove godine je stiglo više od 120 radova iz 26 mesta iz Srbije. Za razliku od prošlih godina kada je ovaj konkurs bio na da kažem na regionalnom nivou bili su obuhvaćeni Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Makedonija i iz tih država su stizali radovi, međutim zbog svima nam poznate epidemiološke situcije, mi sto morali da ograničimo ove godine na Srbiju i pored toga smo opet zadovoljni jer je baš dosta dece slalo svoje radove i ovom prilikom im se stvarno zahvaljujem“, istakla je Anđelija Pruginić, bibliotekar Dečijeg odeljenja.

Prisutna publika prvo je mogla da uživa u kratkometražnom filmu o samoj biblioteci, zatim u muzici i pesmi učenika Muzičke škole „Petar Konjović“ iz Sombora, a imali su priliku i da čuju nagrađene radovima učenika srednjih i osnovnih škola.

Nagrada Gran pri Golubić dobio je Nikola Tolj, učenik 14. Beogradske gimanzije za priču „Bedem“.

„Priča se zove „Bedem“ i napisao sam je na temu o onome o čemu razmišljam. Hteo sam kroz jednu metaforu skrivenu u rečima i kroz igru reči da prikažem to kako naš um zapravo nas uspeva da sputava i kakve nam prepreke stavlja na put. Hteo sam da sakrijem čitavu priču našeg uma i ograničenja koja nam um postavlja“, rekao je Nikola Tolj, dobitnik nagrede Gran pri Golubić

Istog dana, nekoliko sati kasnije u Velikoj sali zdanja Županije održan je okrugli sto kojim je predstavljen književni potret Gorana Petrović, dobitnika „Veljkove golubice“ iz 2018. godine.

U završnom delu dvodnevne manifestacije nagrada „Veljkova golubica“ uručena je Jovici Aćimu za sveukupno pripovedačko stvaralaštvo.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik