(VIDEO) Održana promocija nove knjige Milana Stepanovića „Sombor – slovo po slovo“

U sklopu obeležavanja Dana Grada Sombora, u Narodnom pozorištu Sombor, održana je promocija nove knjige Milana Stepanovića pod nazivom „Sombor – slovo po slovo (101 priča u 30 slova).

Organizator promocije bila je Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ koja je sa Udruženjem građana „Norma“ bila i izdavač knjige. Na samom početku promocije prisutnoj publici se ispred Grada Sombora obratila Jovana Miljević, pomoćnik gradonačelnika za oblast ekonomskog razvoja i turizma.

“Ja volim kolokvijalno da kažem da je ovde reč o vodiču za zaljubljivanje u Sombor.

Posle prošlogodišnje velike, istorijske monografije o Somboru koju sam uradio, kako sam u međuvremenu pokrenuo jedan edukativno zavičajni sajt zvani Ravnoplov koji do sada ima pola miliona pregleda, isključivo se bavi zavičajnom tematikom, rešili smo na neki način, moji prijatelji iz biblioteke i ja da neke od tih najboljih priloga sa sajta Ravnoplova, da na neki način stavimo između korica, tako da je nastala knjiga „Sombor slovo po slovo“, 101 priča o gradu o onom što ga simboliše, onome što predstavlja njegovu prepoznatljivost kroz 30 slova.

Praktično to je sublimacija jednog dugog istraživanja koje traje 30-ak godina i koje sada na neki način predstavlja jednu sponu između sajta i velike stručne biografije o istoriji grada. Knjiga je pisana popularno, pitko, naravno što ne znači da nema dovoljno ozbiljnih, tačnih podataka, to je nekako ta linija između suve nauke koja može nekada da bude malo i monotona i popularne nauke“ – ističe Milan Stepanović, autor knjige.

Što se tiče plana da ova promocija bude drugačija od drugih Stepanović kaže da je su hteli da izbegnu klasičnu, stereotipnu promociju, već da tu budu i glumci i muzičari i gajdaši, tamburaši, dobošar, da daju malo taj stari duh Sombora koji je bio autentičan za ovaj grad pre više decenija ili čak vekova i na taj način su pokušali da prosto nparave jedno malo osveženje u pristupu tim već klasišnim promocijama knjiga u našem gradu“, istakao je Stepanović.

Baš kao što je i sam autor napomenuo u bogatom programu učestvovali su: Tamburaški orkestar Srednje muzičke škole „Petar Konjović“, Kristina Afić – vokalni solista, Marko Janković – dobošar, Stanislava Đorđević – gajdašica i glumci Narodnog pozorišta Sombor Biljana Keskenović i Pero Stojančević.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik