(VIDEO) Održana akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Sombor, u saradnji sa partnerima iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodini, organizovao je redovnu akciju dobrovoljnog davanja krvi. Akcija je održana u prostorijama Centra za edukaciju Crvenog krsta Sombor u vremenskom periodu od 9 do 13 časova.

„Sudeći po sadašnjem odzivu, u ovom momentu kada snimamo prilog, odziv je jako dobar. Nadamo se da će tako ostati i do kraja dana. Ovo je druga akcija ove godine od planiranih 37 u tekućoj godini i naravno očekujemo da će se naši davaoci zaista odazivati našim kao i prošle godine imajući u vidu da su zalihe krvi smanjenje i da su potrebne sve krvne grupe.

Sve naše aktivnosti i dalje realizujemo po planu aktivnosti Crvenog krsta Sombor. Narodna kuhinja se realizuje redovno, kao što se realizovala i protekle godine bez obzira na vanredno stanje i na pandemiju izazvane korona virusom, Servis za podršku roditeljstva takođe. Ono što ćemo i ove godine raditi u malom manjem obimu, zbog ove situacije, to su aktivnosti sa mladima i manifestacije koje smo realizovali. “

Upravo zbog pandemije izazvane korona virusom, smanjene su zalihe svih krvih grupa, a kontinuirano snabdevanje komponentama krvi je neophodno kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi za hitne situacije.

Kako je rečeno za 2021. godinu planirane je 37 redovnih ackija dobrovoljnog davanja krvi.

„Sledeća akcija dobrovoljnog davanja krvi zakazana je za 27. januar. Ovom prilikom pozivam sve naše davaoce, sve one koji su zdravi, koji nisu bili u inostranstvu, koji nisu imali dodira sa kovid pozitivnim osobma, a imaju između 18 i 65 godina da se odazovu našem pozivu i da dođu na akciju davanja krvi, da pomognu i da tako nekome spase život“, zaključuje Biljana Klipa, sekretar Crvenog krsta Sombor.

Na današnju akciju došlo je 40 davaoca. Nakon lekarskog pregleda njih 36 je dalo krv.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik