(VIDEO) Održan Somborski književni festival

Somborski književni festival pokrenut 2016. godine organizovan je i ove, 2020. a sve u organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, i uz podršku Skupštine Grada Sombra, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Kulturnog centra „Laza Kostić“ i kompanije Sinagoga.

Festival je održan kao dvodnevna manifestacija tokom koje su somborskoj publici predstavljeni savremeni tokovi domaće književnosti, dometi pisane reči, njen odnos prema svetu, stvarnosti, društvu i okruženju.

U sklopu Festivala, održan je i konkurs “Golub” za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina. Na konkurs je pristiglo dvadeset dva rukopisa, a žiri u sastavu Tamara Babić, Branislav Živanović i Dragan Babić izdvojio je rukopis zbirke pesama Eta Carinae Danice M. Savić.

„Ova nagrada za mene znači veoma mnogo. Ovo jeste moja druga knjiga, ali je smatram prvom knjigom zato što je poezija moj primarni poziv, bez obzira na ostale vidove izražavanja. Sve pesme u ovoj knjizi gravitiraju oko jedne teme, a to je žena. Žena kao kćerka, ljubavnica ili partner. Pesme opisuju svakodnevnicu žene koja je negde predimenzionirana kroz jedan vid osetljivosti, empatije i sudara sa stvarnošću“, navodi između ostalog Danica M. Savić , dobitnica nagrade.

Ovogodišnje izdanje Somborskog književnog festivala održalo se u dvorištu Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, uz poštovanje preporučenih mera zaštite i obavezno održavanje fizičke distance svih prisutnih.Aleksandra Pataji

Aleksandra Pataji


Novinar