(VIDEO) Igor Mirović i Mihalj Njilaš obišli radove na rekonstrukciji Srednje tehničke škole u Somboru

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade i Mihalj Njilaš, potredsednik Pokrajinske vlade zajedno sa Dušankom Golubović, gradonačelnicom Sombora obišli su radove na rekonstrukciji Srednje tehničke škole u Somboru.

U holu škole bio je postavljen pano sa fotografijama kako su tekli sami radovi, a predsedniku i potpredsedniku Pokrajinske vlade o samom toku radova detaljno je govorila direktorica Srednje tehničke škole Suzana Vukičević.

Videli ste da smo za kratko vreme rekonstruisali fasadu, rekonstruisali krov, obezbedili projektnu dokumentaciju za nastavak radova na rekonstrukciji sportske sale i verujem za rekonstrukciju kompletnog objekta škole. Ovo je velika škola sa velikim brojem učenika i važna je i za budući razvoj Sombora. Ne zaboravite da smo u Somboru izgradili industrijsku zonu, očekujemo da i uz pomoć institucija Autonomne pokrajine Vojvodine, a i Vlade Srbije i njenih institucija dođe u budućnosti što veći broj domaćih i stranih investitora, a za njih će razvoj ove škole biti od ogromnog značaja jer će ovo biti baza za zapošljavanje kroz program dualnog obrazovanja“, istakao je Mirović.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj NJilaš naglasio je da je jedan od najvećih značaja Srednje tehničke škole njena dobra saradnja sa privredom.

„Ova škola se uvek trudila da se uskladi sa privredom. Majstori, tehničari, kasnije inženjeri u odgovarajućim smerovima, strukama, učenici su izlazili i izlaze iz ove srednje škole. Preko 800 učenika trenutno pohađa školu i plan upisa je svake godine uspešan. U potpunosti se popune razredi i to govori o tome da je škola izuzetno uspešna u saradnji sa privredom i uopšte u praćenju koji su smerovi bitni. I dualno obrazovanje funkcioniše izuzetno dobro u skladu sa novim mogućnostima, propisima“ rekao je NJilaš dodavši: „Pokrajina pomaže kako u rekonstrukciji, tako i u opremanju ove škole, mislimo da smo vrlo blizu potpunom osavremenjivanju i to će i te kako omogućiti dalji razvoj obrazovanja i vaspitanja u celom Somboru“.

Budući da je veliki problem Srednje tehničke škole u Somboru i fiskulturna sala, prisutne medije je zanimlo kada će se nadležni pozabaviti i tim pitanjem.

Svakako da je prioritet bilo uređenje kako fasade, tako i krova, s obzirom da je to bilo kako nebezbedno za građane, tako i za same učenike škole i nastavno osoblje. Pre svega velika zahvalnost Pokrajini koja je prepoznala ovu potrebu, kako škole, tako i Grada Sombora, da se jedan ovakav prostor i uredi. Svakako da ovde ima još mnogo prostora za ulaganje, počevši od uređenja dvorišta i same fiskulturne sale koju treba rešiti i to je svakako nešto što će i dalje ostati u fokusu. Želim da istaknem pomoć Pokrajinske vlade pre svega ustanovama obrazovanja na teritoriji grada Sombora i mogu da kažem da od prvog sastanka koji smo početkom 2017. godine imali u Pokrajinskoj vladi, ukazali smo pre svega na potrebe ulaganja u škole u Somboru, na prvom mestu Tehničku školu i Osnovnu školu u Bezdanu. Još tada su prve finansijske podrške za pomoć ovim školama stigle zapravo iz Pokrajinske vlade, što znači da je ova dobra saradnja i kontinuitet koji smo ostvarili u prethodne četiri godine, značajnim delom prepoznao i ustanove obrazovanja kao nešto što je od značaja za ulaganje, kako za Pokrajinu, tako i za sam Grad, a sasvim sigurno da je vredno napomenuti i neke stvari koje se ne vide. Ovo što uradimo na fasadi, krovu vide svi građani, ali smatram da je važno istaći i našu dobru saradnju u rešavanju imovinsko-pravnih odnosa kada je u pitanju status kako Medicinske, tako i Tekstilne škole. Pokrajinska vlada je uputila Republičkoj direkciji za imovinu i Republičkoj vladi adekvatan predlog za rešavanje ovog problema, što će nam svakako omogućiti da i status ove dve škole unapredimo i da zapravo otvorimo mogućnost za veća infrastrukturna ulaganja generalno u srednje obrazovanje na teritoriji Grada Sombora“ izjavila je gradonačelnica Dušanka Golubović.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik