U Somboru održana plivačka manifestacija „Somborski maraton – Prva trka 1889. godina“

Somborski sportski klub „Polet“ uz podršku Plivačkog saveza Srbije i Saveza za daljinsko – maratonsko i masters plivanje organizovao je u subotu takmicenje u plivanju na otvorenim vodama pod nazivom „Somborski maraton – Prva trka 1889. godina“. Prva ova trka je održana još davne 1889.godine.

Specifičnost takmičenja je sto obe trke startuju u isto vreme sa istog mesta, ali u dva različita pravca. Za većinu plivača ovo je bila prva trka posle pandemijske pauze.

Plivalo se u uzrasnim kategorijama na stazi od 5000m, od Štranda do Drugog železničkog mosta i nazad i na stazi 2000m, od Štranda prema Tromeđi i nazad.

Učestvovalo je 50 takmičara , zbog korone nisu mogli doci učesnici iz Makedonije , Madjarske i Bih. Predstavnici Sombora na trci od 5 km bili su plivač „Poleta“ Aleksa Duduković koji je u kategoriji 14-15 godina zauzeo prvo mesto a u apsolutnom poretku stigao četvrti sa vremenom 1:15.37.40
U trci na 2 km Sombor su pretstavljali „Poletovi“ plivači : Zelić Goran , Branko Tepšić , Nevena Brdaricšć i Milica Stojšić.

Pobednici trke na 5.km su Erik Pešti PK „Marathon“ Bačka Topola i Marija Stanić PK „Vojvodina“ Novi Sad a na 2.km pobednici su bili Lara Šulc i Milorad Jakšić članovi PK „Vojvodina“ Novi Sad.

U takmicenju veliku pomoć dali su članovi Kajakaškog kluba „Sombor“ na čijem je čelu Antonija Nadj Kosanović i Drustvo podvodnih aktivnosti „Sombor, koji su obezbeđivali kompletan događaj.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar