U Somboru obeležen 15. februar – Svetski dan dece obolele od raka

Simboličnim puštanjem balona u Somboru, kao i u preko 30 gradova širom Srbije, obeležen je 15. februar Svetski dan dece obolele od raka i poslata poruka: „Mnogo je važno da zagrliš snažno!“.

Balone su u vazduh pustili drugari i učiteljica Radeta Peurače, dečaka iz Sombora, koji je na žalost prošle godine izgubio bitku sa opakom bolešću.
U organizaciji Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka, na gradskim trgovima organizovani su zabavni programi za decu. Igralo se, pevalo, crtalo, kupovali suveniri, igračke, bedževi i sakupljala sredstva koja će se koristiti u opremanje hemato-onkoloških odeljenja u celoj zemlji i u modernu medicinsku opremu.

„Ovde smo se okupili danas da podržimo male borce, superheroje u njihovoj najvećoj bitki za život. Skupljamo novac za roditeljsku kuću u Beogradu, za poboljšanje lečenja u bolnicama. Svake godine je priča ista, tu smo za njih, da im pružimo najveću podršku. Hvala Gradu Somboru što nas je podržao, hvala svim ljudima koji su danas došli da nam pomognu tokom ove manifestacije – da budemo bolji i jači svake godine“, istakla je Nada Šućur Živanović iz NURDOR-a Sombor.

Lokalna samouprava Sombor apsolutno daje podršku NURDOR-ovom ogranku u Somboru, i svake godine je prisutna na manifestaciji u Somboru.

„Svi znamo koliko je trajala borba i same porodice, razreda i sve dece u našem gradu kada je u pitanju jedan naš mali sugrađanin, Rade Peurača, čijim povodom ćemo danas pustiti balone. Neka nas solidarnost i emocija, koja se stvorila u toj borbi, nikad ne napusti. Zato mi je drago što smo ovde danas i da uz solidarnost i podršku jedni drugima uvek budemo pravi prijatelji. Hvala još jednom NURDOR-u, koji je i ove godine organizovao događaj i okupio nas ovim povodom“, istakla je u svom obraćanju Dušanka Golubović, gradonačelnica Grada Sombora.

U protekloj godini kroz kampanju „Pruži korak“ u kojoj je učestvovalo više od 560.000 ljudi i preko 60 donatora, obezbeđeno je pola miliona evra za novu Roditeljsku kuću u Beogradu. I ove godine akcenat je bačen na ovaj jedan od najvećih i najzahtevnijih projekata NURDOR-a od njegovog osnivanja. Nova kuća će trajno rešiti pitanje potreba za smeštajem za svu decu obolelu od raka i njihove porodice, koje su zbog lečenja primorane da duže vreme provedu u Beogradu.

Manifestaciji u Somboru pridružili su se Crveni Krst Sombor sa svojim volonterima, Dečiji hor „Šareni vokali“, sportski klubovi kao i mnoga udruženja i organizacije sa svojim dobrotvornim prilozima i akcijama sa istim ciljem.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar