U Somboru najveće angažovanje na sezonskim poslovima u oblasti poljoprivrede

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u prvih šest meseci ove godine smanjena je tražnja za profilima u oblasti ugostiteljstva, turizma i saobraćaja, dok je povećana tražnja za medicinskim i socijalnim radnicima, kao i trgovcima.

Prema pisanju portala „Ekapija“ pandemija virusa korona uticala je i na sezonske radnike svih uzrasta. Najveće angažovanje na sezonskim poslovima zabeleženo je u oblasti poljoprivrede, posebno na teritoriji Sombora, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Subotice i Vršca.

Zbog zatvorenih granica i nemogućnosti rada u inostranstvu, iskusni radnici u agraru sada najviše rade na poljima u zemlji, a najčešći razlozi za angažovanje i u ozbiljnim godinama jesu male penzije.

Zahvaljujući Zakonu o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, koji se primenjuje od početka 2019. godine, radnicima se redovno uplaćuju doprinosi za obavezno socijalno i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu.

Takođe, obavljanje sezonskih poslova, ne utiče na promenu statusa nezaposlenih, te oni imaju prava na korišćenje socijalne pomoći.

Redakcija

Redakcija