U Čonoplji obeležen tradicionalni običaj kod bunjevaca – „Debo četvrtak“

U organizaciji porodice Jozić iz Čonoplje i pod pokroviteljstvom Saveza bačkih Bunjevaca u četvratak, 20. februara, u Etno parku “Stari Ribnjak“ u Čonoplji obeležen je tradicionalni običaj kod bunjevaca „Debo četvrtak“.

Drugu godinu zaredom porodica Jozić iz Čonoplje organizuje jedan od tradicionalnih običaja kod bunjevaca poznatiji kao Debo četvrtak.

„Ove godine smo drugi put organizovali Debo četvrtak u Čonoplji, zadovoljni smo zato što su se ljudi zainteresovani, čak su nas posle Nove godine pitali da li ćemo mi opet da se skupimo da to održimo. Prepodne sve bunjevke po Čonoplji pripremaju gibanicu i čekaju goste za za popodne. Sastanemo se malo se družimo i pričamo“, ističe Ljiljana Jozić, organizator.

Goste iz Čonoplje, Lemeša, Sombora, Subotice i Mađarske prigodnim rečima pozdravila je Stanislava Lutkić i Antun Petrović koji su nešto više rekli o tradiciji na ovaj pokladni običaj.

„Naši stari su divanili da tog dana treba jesti devet puta – da bi se skupila snaga u telu jer dolazi dugačka korizma. A po starom verovanju mršavno čeljade je bolesno“, u svom obraćanju je rekao Antun Petrović.

Stanislava Lutkić, između ostalog, ovim se rečima obratila prisutnima: „Debo četvrtak je na glasu i po fancima. I sami znate da na svetu nema dve kuvarice koje će se složiti kako se one prave“.

Debo četvrtak ili Debeli četvrtak kako se obično divanilo u Somboru i okolnim salašima obeležava se kod Bunjevaca od davnina. Uz organizatore gosti su se potrudili da kako nalaže tradicija priprema mnogo fanaka i gibanica.

„Neko jede fanke prazne, a neko sa pekmezom. Fanke se inače prave na debo četvrtak, pošto su poklade, znači pokladni dani, doće korizma i onda ćemo pojesti šta imamo masnijeg da bi bili do Uskrsa mirni. Debo četvrtak nema nikakav religijski običaj, vezano za fanke, ali je to narodni običaj“ istkla je Marija Bošnjak, Mala Bosna.

„Pre su iskuvavali sudove da ne bi ostali masni, da bi za poklade bilo sve lepo čisto, bez masti. To smo i mi preuzeli i naučili od starijih, a sada mi učimo naše mlađe da za Debeli četvrtak pečemo gibanice, fanaka i raznog kiselog testa“, rekla je Marija Farago iz Čonoplje.

„Gibanica se obično pekla kod nas i to su rekli da bude dosta debela,bila je sa orasima, koricama (rogač) ili kako se pre govorili kruh Svetog Ivana“, podelila je informacije sa ekipom prilog Olga Bošnjak.

„Došla sam u veliku familiju gde je bila moja svekrva i njena svekrva, one su pravila ja sam uz njih polako gledala, pitala. E sad moja svekrva je ostarila, ja sam mlađa pa ja to polako preuzimam. Još uvek ona radi, ali mi podelimo posao“, iskrena je mlađana Mirjana Bošnjak.

U očuvanju običaja i tradicije Savez Bačkih bunjevaca i ove godine je podržao manifestaciju.

„Ja tu moram na prvom mestu staviti porodicu Jozić sa kojom sve ovo zajednički organizujemo, a Savez bačkih Bunjevaca tu ustvari samo pomaže. Oni organizaciono sve to rade, a mi dajemo podršku da se to odradi onako kao treba i da to sve posle može da se vidi“, istakao je Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca.

Uz pesmu, divan i poslastice Bunjevačka zajednica oživela je sećanje na davna vremena koja će verujemo nastaviti da čuvaju i naši mladi.

Redakcija

Redakcija