Svečanom akademijom obeležen Dan Grada Sombora

Dan grada Sombora, 17. februar, obeležen je proteklih dana nizom manifestacija, a centralna proslava, Svečana akademija, održana je u Narodnom pozorištu u Somboru. Ovogodišnja Svečana akademija organizovana je u slavu jubilarnih 150 godina od zasnivanja prvog parka, sistemske brige o gradskom zelenilu i osnivanja somborskog Pevačkog društva.

Svim prisutnima se obratila Dušanka Golubović, gradonačelnica Grada Sombora.

„Obrazovanje je uvek bilo ponos nas Somboraca, zato smo sačuvali sve naše seoske škole pretvarajući ih u multifunkcionalne centre namenjene svim generacijama. Kompletno smo obnovili Osnovnu školu „Nikola Tesla“ u Kljajićevu koja je dobila jednu od prvih digitalnih učionica. Škole su postale naši najznačajniji partneri u obezbeđivanju dodatnih prostora za potrebe Predškolske ustanove. Obnovili smo u celosti vrtić „Neven“, a pored jednog dobili smo i drugi privatni vrtić. Grad je stipendirao najpre 25, potom 35 visokoškolaca, ali i đake generacije. Za nas je od posebnog značaja bilo to što su se u proces kreiranja našeg gradskog budžeta prošle godine uključili srednjoškolci, predlažući i glasajući za one ideje koje smatraju da ih treba isfinansirati u njihovim školama naredne godine. Sombor je grad zelenila i ljudi koje vole prirodu, zato smo i tokom prošle godine zasadili preko 1000 novih sadnica, čuvali naše drvorede i parkove. O zdravlju naših stanovnika brinuli smo i obezbeđujući pijaću vodu u naseljenom mestu Bački Breg nastojeći da to uradimo i u Svetozar Miletiću, Doroslovu, Staparu i Kolutu“, istakla je između ostalog Gradonačelnica Grada Sombora.

„Na početku nove decenije imamo i nove planove: Vidovdanski trg, gradska pijaca, zgrada Županije, Centra za socijalni rad, Tehničke škola su samo neke od zgrada koje će u ovoj godini dobiti novi izgled. Oživeće stari trgovi i spomenici, a mi Somborci živećemo srećnije ako u svemu ovome damo i svoj lični doprinos. Dragi sugrađani nek nam je srećan Dan Grada Sombora“, zaključuje Dušanka Golubović, gradonačelnica Grada Sombora.

Na svečanoj akademiji dodeljenja je povelja Grada za postignuta dostignuća u 2019. godine, a koje je otišla u ruke dr Darka Kosanovića.

„Velika mi je čas i zadovoljstvo što sam danas ovde ispred vas kao dobitnik ove značajne Povelje Grada Sombora. Zahvalio bih se svim svojim saradnicima i kolegama koje su zajedno sa mnom učestvovali na izradi Plana javnog zdravlja. Zahvalio bih se Gradu Somboru na dodeljenom priznanju. Zahvalio bih se mojoj porodici na podršci i razumevanju. Ova Povelja još više će me podstaći vredno i marljivo radim u prvom redu na razvoju zdrastvenog sistema u našem gradu“, rekao je u svom obraćanju dr Darko Kosanović, dobitnih Povelje Grada Sombora.

Dan grada je i prilika za iskazivanje zahvalnosti pojedincima i institucijama za afirmaciju i promociju Sombora. Zahvalnice su dobili: Biljana Klipa – sekretar Crvenog krsta Sombor, Zoran Stošić Vranjski – slikar, Smiljka Stajšić – tkalja iz Stapara, Kazneno popravni zavod Sombor, Udruženje „Klub na kub“, Javno komunalno preduzeće „Zelenilo“, Javno komunalno preduzeće „Prostor“, Osnovna škola „Branko Radičević“ Stapar, Somborski edukativni centar, Društvu za borbu protiv raka Sombor, Atletsko rekreativni klub „Somaraton“, Muzička škola „Petar Konjović“ Sombor, Poljoprivredno gazdinstvo „Stokuća“ Sombor, Vinariji „Vrt“ Sombor i Čarda „Pikec“ Bezdan.

Za muzički deo programa bio je zadužen Hor Somborskog pevačkog društva, Dečiji hor „Šareni vokali“ kao i somborski tamburaši.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik