Potpisan ugovor o rekonstrukciji amfiteatra i spomenika slovu ispred Pedagoškog fakulteta

Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora, Maja Stojilković, v.d. direktor Uprave za imovinu Autonomne pokrajine Vojvodine i prof. dr Željko Vučković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru potpisali su Ugovor o finansiranju radova na rekonstrukciji i sanaciji objekata kulture – amfiteatra i spomen obeležja Mrazovićevoj azbuci.

Inicijativa za obnovu objekata kulture ispred Pedagoškog fakulteta potekla je od lokalne samouprave, a potpisivanjem ugovora stvoreni su uslovi da se počne sa rekonstrukcijom.

Prema rečima Dušanke Golubović u želji Grada Sombora da oplemeni ovaj prostor, sačuva kulturno nasleđe, ali stvori i jednu posebnu multifunckionalnu sredinu koja će objediniti brojne ustanove obrazovanja, obezbeđena je saglasnost Pokrajinske vlade i Pedagoškog fakulteta, projektna dokumentacija i finansijska sredstva ako bi se krenulo u rekonstrukciju ovog prostora.

Spomenik čine kocke koje predstavljaju četrdeset slova Mrazovićeve azbuke i amfiteatar. Ovo kultno mesto okupljanja za mnoge generacije učitelja u Somboru delo je autora arhitekte Bogdana Bogdanovića i mozaičara Aleksandara Tomaševića. Zdanje se trenutno nalazi u ruševnom stanju.

Redakcija

Redakcija