Pokrajinska vlada čestitala građanima Vojvodine 102. godišnjicu prisajedinjenja

Pokrajinska vlada uputila je čestitku svim građanima Autonomne pokrajine Vojvodine povodom 25. novembra – datuma od pokrajinskog značaja i dan na koji je, pre 102 godine, Velika narodna skupština u Novom Sadu donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Odluka o prisajedinjenju koju je 25. novembra 1918. godine jednoglasno donelo 757 poslanika Velike narodne skupštine, najvažniji je događaj u istoriji Vojvodine i jedan od najznačajnijih događaja za Srbiju u celini. Tog dana ostvareni su vekovni snovi srpskog, ali ne samo srpskog naroda o slobodi i ujedinjenju i definitivno je promenjen tok istorije.

Upravo zbog toga je Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, na inicijativu Pokrajinske vlade, 2018. godine donela odluku da se 25. novembar obeležava kao datum od pokrajinskog značaja i ustanovila niz pokrajinskih priznanja, uključujući i ono najviše – Nagradu „Mihajlo Pupin“.

Zbog epidemije kovida 19 tradicionalna svečana akademija posvećena prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji neće biti održana, a Nagrada „Mihajlo Pupin“ i ostala pokrajinska priznanja biće uručena naknadno.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik