Otvorena tematska izložba „Žene u slikarstvu Milana Konjovića“

U okviru proslave Dana grada Sombora u Galeriji „Milan Konjović“ otvorena je tematska izložba „Žene u slikarstvu Milana Konjovića“.

Izložba, pored tematskog, nosi i retrospektivni karakter jer se u postavci nalaze 50 umetničkih dela Milana Konjovića koja su nastala u periodu od 1919. do 1990. godine, a osim ulja na platnu čine je i crteži i pasteli.

„Ovom izložbom koja nosi naziv „Žene u slikarstvu Milana Konjovića“ i naša ustanova za kulturu Galerija „Milan Konjović“ pridružuju se manifestacijama obeležavanja Dana Grada Sombora. Mi svake godine učestvujemo, bez obzira na temu koja je noseća za sve druge ustanove, sa temama sa kojima možemo i koje su u našim tematskim izložbama„, istakla je Milena Rackov Kovačić, direktor Galerije „Milan Konjović“ Sombor.

„Izložba je interesanta iz više razloga. Prvo sam naslov „Žene u stvaralaštvu Milana Konjovića“ je već intrigantna tema. U postavci se nalazi 50 umetničkih dela Milana Konjovića, i osim ulja u postavci su njegovi crteži i pasteli koji dodatno podržavaju i osvetljavaju ovu tematsku izložbu. Pored toga što je izložba tematska, ona ima retrospektivni karakter gde publika može hronološki da sagleda Konjovićemo stvaralaštvo, odnosno njegovu percepciju i njegov doživljaj žene kroz različite stvaralačke etape. Konjovič je imao dve velike ljubavi i dve velike strasti – slikarstvo i žene„, rekao je Nebojša Vasić, kustos galerije i autor izložbe.

Izložbu „Žene u slikarstvu Milana Konjovića“ zvanično je otvorila predsednica Skupštine grada Sombora, Ljiljana Tica.

„Žene su inspiracija i u muzici, i u književnosti, i u slikarstvu. Žene u umetnosti simbolizuju ljubav, nežnost, čednost, setnost, a u svakodnevnom životu sinonim su za odlučnost, odvažnost, istrajnost i doslednost. Tako su žene našle mesto i u širokom slikarskom opusu našeg Somborca, našeg sugrađanina, našeg velikog maestra Milana Konjovića“, rekla je ovom prilikom predsednica Skupštine grada.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik