Na teritoriji Zapadnobačkog okruga povećan broj obolelih od korona virusa

Na teritoriji Zapadnobačkog okruga dolazi do povećanja broja obolelih od korona virusa, ali je epidemiološka situacija i dalje stabilna i pod kontrolom.

Grad Sombor i Zavod za javno zdravlje Sombor podsećaju sugrađane da se kao i do sada ponašaju odgovorno i da se pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih zdravstvenih ustanova i epidemiološke službe.

Neophodno je poštovanje socijalne distance, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, upotreba dezinfekcionih sredstava i svih mera lične higijene.

Građani koji imaju simptome COVID 19 infekcije treba da se jave u Kovid ambulantu Doma zdravlja kako bi se obavili neophodni pregledi. Nakon trijaže ukoliko je potrebno dalje bolničko lečenje, lekar upućuje pacijenta na sledeći nivo zaštite. Kako bi se izbegle nepotrebne gužve, u Kovid ambulantu treba da se jave samo osobe koje imaju izražene simptome, visoku temperaturu, učestali kašalj, uz otežano disanje.

Pacijenti sa respiratornim tegobama koji imaju blagu kliničku sliku potrebno je da ostanu kod kuće uz uobičajeno lečenje lakih respiratornih infekcija.

Svi oboleli kao i njihovi kontakti nad kojima je sprovedena epidemiološka mera samoizolacije u trajanju od 14 dana u obavezi su da te mere i poštuju, ne samo boravkom u kući nego i zabranom primanja gostiju.

Takođe gradske vlasti apeluju na građane da ukoliko je moguće ne odlaze u ugrožena područja Republike Srbije.

Redakcija

Redakcija