Ljubljansko „Delo“: Srbija zemlja puna gradilišta

Slovenački dnevni list ”Delo” naslovom “Balkanska država koja je puna gradilišta”, opisuje današnju Srbiju, podsećajući na velike investicije koje se usred korone realizuju u okviru 14 milijardi evra vrednog državnog programa “Srbija 2025” i ističući otvorenost srpske ekonomije i napredak na polju digitalizacije.

Uticajni ljubljanski dnevnik kroz razgovor sa Markom Čadežom, predsednikom srpske Privredne komore, zaključuje da će Srbija “i dalje biti atraktivna za kapital iz Slovenije, a da Slovenija iz te zemlje može da očekuje još veća ulaganja”.

Iz ugla Srbije, digitalizacija i zelena ekonomija, navode se u tekstu, kao oblasti buduće saradnje u kojima Slovenija ima veliko iskustvo, a po Čadežovoj oceni Srbija je posebno privlačna za slovenački kapital na polju visokih tehnologija, zbog vrhunski osposobljenih kadrova i najnižeg poreza na dobit od inovativnih delatnosti koji se kombinacijom sa drugim podsticajima može svesti na nulu. Osim toga, Srbija, podsetio je, privlači slovenačke investitore i izvoznike zbog sporazuma o slobodnoj trgovini koji im omogućavaju bescarinski pristup tržištima sa ukupno 1,4 milijarde stanovnika.

Kako se, između ostalog podseća u tekstu, u Srbiji je registrovano oko 1.200 firmi sa većinskim slovenačkim kapitalom, ukupne investicije iz ove zemlje, sa ulaganjem NLB u kupovinu Komercijalne banke dostići će 1,6 milijardi evra, slovenački investitori zapošljavaju 25.000 ljudi, na listi su najvećih izvoznika i “uspešno promovišu Srbiju kao povoljno prijateljsko okruženje”.

Redakcija

Redakcija