Istražili smo: Da li su Somborci upoznati sa prednostima medijacije?

U sudnici broj 1 zgrade Osnovnog i Višeg suda u Sombora u sredu, 19. februara, sa početkom u 17 časova biće održana Tribina na temu „Medijacija“. Upravo tim povodom kontaktilarili smo Maju Dojić Matin – medijatora da našim sugrađanima približi pojam medijacija.

„Medijacija je alternativni način rešavanja sporova u kome treće lice, neutralno i nepristrasno lice, medijator, pomaže stranama u sporu da dođu do uzajamnog prihvatljivog rešenja“.

Takođe, zanimalo nas je ko je medijator.

Medijator je lice koje je steklo visoku stručnu spremu, koje je završilo osnovnu obuku za medijatora i upisano je kao takvo u registar Ministarstva pravde i ima mogućnost da se kontinuirano usavršava, u smislu završavanja raznih specijalizovanih obuka“, ističe Maja Dojić Matin.

Maju smo pitali i koje su to prednosti medijacije u nekom sudskom sporu.

„Prednosti medijacije, ako poredimo sa sudskim postupkom, jeste to što je prvo dobrovoljni postupak u kome je bitno da su strane saglasne da reše spor na takav način. To je postupak koji traje kraće i koji je daleko jeftiniji od sudskog. Takođe u ovom postupku se ne utvrđuju činjenice i ne iznose se dokazi, nego se prosto istražuju tj. medijator istražuje želje, potrebe i interese strana u sporu kako bi im pomogao da dođu do tog zajedničkog rešenja, ondnosno sporazuma. Ovaj postupak može da se vodi nezavisno od sudskog postupka, a može da se pokrene u bilo kojoj fazi sudskog postupka. Ukoliko se ne okonča uspešno, u smislu postizanja sporazuma, sudski postupak može da se nastavi„.

Za sam kraj razgovora našu sagovornicu smo pitali koliko su Somborci upoznati sa pojmom medijacija.

„Naši sugrađani nisu naročito upoznati sa ovim pojmom, ali ćemo se u budućnosti truditi da održavanjem raznih tribina i predavanja približimo građanima ovaj pojam i da istaknemo sve prednosti rešavanja sporova ovim putem u odnosu na sudski postupak„, završava naša sagovrnica.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik