Isplata penzije omogućena uz punomoćje drugom licu

Isplata penzija, usled vanrednog stanja, biće omogućena uz posebno punomoćje drugom licu ili će ih putem dostave slati banke na naznačene adrese.

Građani koji nisu nikog ovlastili za podizanje penzija, to mogu od 24. marta da urade posebnim punomoćjem za lice koje će to učiniti umesto njih. Primer punomoćja ili ovlašćenja objavila je Narodna banka Srbije i može se sastaviti i u slobodnoj formi. Treba da se navedu lični podaci penzionera i lica koje se ovlašćuje, broj tekućeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje. Punomoćje mora biti potpisano. Ovo punomoćje je, kako se navodi u Instrukciji bankama koju je izdala NBS, jednokratno. Ne mora biti overeno kod nadležnog organa. Banka može telefonom proveriti sa korisnikom njegovu autentičnost.

Svi penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt-telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun. Oni će banci navesti adresu i iznos koji žele da im se dostavi. JP Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije. Ovakav način isplate omogućen je samo zbog zabrane kretanja osoba starijih od 65 godina.

Ako vanredno stanje i ova zabrana potraju, očekuje se da Vlada Srbije donese nove odluke o isplati penzija u datoj situaciji.
Podsetimo , Dan pre ove odluke, je objavljeno da će penzije za mart biti isplaćene odjedno, 10. aprila. Uz njih će biti isplaćena i jednokratna pomoć penzionerima.

Redakcija

Redakcija