22 09 2019 / 07:43

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
četvrtak, 18 jul 2019 14:30

8.  Crnogorski sabor

 


U organizaciji Udruženja Crnogoraca „Crvenka“ održan je 8.Crnogorski sabor, na kojem je pred oko 250 gostiju, na dostojanstven način predstavljen crnogorski identitet i kulturno nasleđe.

Pored kulturnog programa, u sklopu kojeg su nastupili vokalni solisti, guslari, kulturno-umetnička društva, recitatori i pesnici, ovogodišnje okupljanje Crnogoraca obeležio je i susret predsednika opštine Kula, Damjana Miljanića i potpredsednika opštine Danilovgrad, Aleksandra Pavićevića. Oni su se dogovorili da će nastaviti i produbiti saradnju između ove dve lokalne samouprave. Na skupu su prisustvovali predstavnici Nacionalnog Saveta Crnogoraca, Pokrajinskog sekretarijata za nacionalne manjine, kao i 15 udruženja Crnogoraca iz Srbije.

U opštini Kula još uvek živi značajan broj učesnika istorijske kolonizacije, ali stasava i treća generacija potomaka Crnogoraca koji su rođeni u ravnici. Kolonizacija Crnogoraca u Vojvodinu odvijala se u periodu 1945-1948. godine u specifičnim istorijskim uslovima.

Prema podacima u Crvenki je naseljeno oko 520 porodica iz Crne Gore sa ukupno 2720 članova, od čega najveći broj pripadnika ove nacionalne manjine potiče iz Danilovgrada.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Centar za edukaciju

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .