15 11 2019 / 06:49

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 
petak, 28 decembar 2012 16:07

ЗАНИМЉИВОСТ

Пошто смо близу краја старе и почетка нове године ево неколико занимљивих новогодишњих обичаје:

У Шпанији, на пример, у поноћ једу грожђе и то по 12 зрнаца грожђа да би били срећни свих 12 месеци у години, Грци једу колач у којем се налази новчих, који у Новој години доноси срећу - прво парче хлеба је за малог Исуса, друго за оца куће, а треће за кућу, а ако се новчић нађе у трећој кришки, те године ће рано доћи пролеће, а породица се може надати срећи целе године.

Јапанци дочек Нове године обележавају цео дан. Они почињу у јутарњим сатима када чишћењем кућа, процесом познатим као "оусоуји", симболично "терају прашину" из прошлости и припремају дом за успешну нову годину.

У неким градовима Колумбије, породице симболично славе одлазак старе и долазак нове године, забављајући се лутком. Велика, мушка лутка представља стару годину, а чланови породице умотавају је у различите материјале и на крају, тачно у 12 сати, запале.

У Бразилу је обичај да се у новогодишњој ноћи носи бела одећа за срећу и мир у години која следи. Након славља у поноћ уз музику, ватромет и вечеру, Бразилци одлазе на плажу гђе прескачу "седам таласа", бацају цвеће у океан, док неки пале свеће у песку што представља древне ритуале који треба да донесу срећу и богатство у наредној години.

На Нову годину у Кини сва су врата украшена нечим црвеним, јер је црвена боја симбол среће и весеља. Иако све породице припремају славље на новогодишњу ноћ, из домова се склањају сви ножеви на 24 сата, да се нико не би повредио јер би та незгода значила да је та особа "пререзала", односно спречила породичну срећу у предстојећој години.

 

А зашто се за дочек увек прави велика бука? Та традиција потиче још из средњег века када су људи звецкајући ишли улицама како би растерали зле духове. Касније су на ред дошли бубњеви, црквена звона и сви други инструменти.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce - otkup kukuruz 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .