15 12 2019 / 08:08

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
sreda, 23 jun 2010 16:22

ОБНАВЉАЊЕ СПОМЕНИКА КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ

Општински одбор удружења "Краљевина Србија", општински одбор "Равногорског покрета Србије" и мр Славомир Дедић већ две године воде иницијативу и акцију за обнављање споменика краљу Александру Првом Карађорђевићу у Сомбору. Иницијативи се од недавно придружио и Градски одбор "Српског покрета обнове" и Завичајно удружење Срба "Коријени". Тим поводом је данас у канцеларији Српског покрета обнове одржана конференција за медије којој су присуствовали Никола Пајић, председник Градског одбора СПО, мр Славомир Дедић, Илија Мирковић испред "Равногорског покрета Сомбор" и Милорад Лакетић испред "Краљевине Србије".

Прве кораке у овој иницијативи су пре две године предузели чланови "Равногорског покрета Србије" у Сомбору. Дељењем летака грађанима Сомбора обавештавали су становнике и тражили подршку у овој акцији.

Акцији се придружио и мр Славомир Дедић. Без икаквог политичког опредељења, а са жељом да се Сомбору врати чувени споменик једној личности која то итекако заслужује. Споменик Краљу Александару Првом Карађорђевићу, као првом ујединитељу подигнут је и откривен 21. јула 1940. године. Али на жалост већ априла 1941. мађарска фашистичка војска улази у Сомбор и почиње акција уклањања споменика. После великог рата и доласком нове власти споменик се вукао по "сомборским слагалиштима". 1973. године власти продају гвозденог краљевог коња ливници, где је и истопљен, а биста Краља остала је јако оштећена.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce - otkup kukuruz 2019

PERGAMONA

Balon Decor radionica 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .