13 11 2019 / 20:35

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
ponedeljak, 03 decembar 2018 16:51

Konstituisan  Nacionalni savet

crnogorske nacionalne manjine

- apel aktuelnoj vlasti

u Republici Crnoj Gori

 


U Svečanoj sali Skupštine opštine Savski venac u Beogradu konstituisan je Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine. Za predsednika Saveta, u narednom četvorogodišnjem periodu, izabran je Dragoljub Malović, direktor filijale „Dunav osiguranja“ iz Pančeva, za zamenika je izabran Ljubiša Simović, dok je za predsednika Izvršnog odbora imenovan Nikola Muhadinović.

Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji apeluje na aktuelnu vlast u Republici Crnoj Gori da se uzdrži od svih političkih poteza koji ugrožavaju dobre međusobne odnose dve zemlje i dva naroda.

Primer takvog poteza je nedavna odluka crnogorskog parlementa o usvajanju Rezolucije o stavljanju van snage odluka Podgoričke skupštine iz 1918. godine o ujedinjenju Kraljevine Crne Gore i Kraljevine Srbije. Osim što je, nažalost, dala krila ultranacionalističkoj ostrašćenosti jednog dela crnogorskog društva i besmislenoj, ali ne i bezazlenoj antisrpskoj mržnji, ta odluka nije donela nikakav drugi politički efekat, naročito ne pozitivan.

Uz to, Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine apeluje i da se zaustave i sankcionišu svi pojedinačni izlivi te mržnje, uključujući i pretnje bombama najvišim funkcionerima Republike Srbije koje su se, nažalost, poslednjih dana mogle čuti u crnogorskom parlamentu. U isto vreme žele da ne samo crnogorsku i srpsku, već i širu javnost obaveste da antisrpske pojave koje se produkuju u Republici Crnoj Gori nemaju sličan odjek u Republici Srbiji – odjek koji bi njihovi podstrekači možda i želeli. Naprotiv, u Srbiji se poštuje samosvojnost i pravo da se svi osećaju i izjašnjavaju kao Crnogorci, kao i sva druga prava koja nacionalnim manjinama pripadaju.

To je, po mišljenju crnogorskog nacionalnog saveta, potpuno prirodno jer – ne samo u regionalnim okvirima, nego i mnogo šire – ni po istoriji, ni po tradiciji, ni po vrednostima koje baštine i poštuju, ne postoje dva bliža naroda od crnogorsk og i srpskog.  Zbog toga, apeluje se i da ta bliskost – bez iracionalnog straha da će to ugroziti identitet bilo kojeg od njih – u vremenu koje dolazi iskoristi kao temelj za bolju saradnju Republike Crne Gore i Republike Srbije na svim poljima.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce - otkup kukuruz 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .