21 01 2020 / 11:51

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
Ovih dana u Somboru... PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
petak, 13 septembar 2019 08:17

Ovih dana u Somboru...


 

* Fondacija “Gimnazije Veljko Petrović”  organizovala je  u četvrtak promociju “Nacionalnog Dana Davanja”. Na promociji održanoj u prostorijama Gimnazije  gosti su bili predstavnici Srpskog filantropskog društva, Gradske uprave, direktori somborskih škola i  potencijalni donatori. Podsetimo Fondacija Gimnazije „Veljko Petrović“ Sombor odabrana za partnera u ovogodišnjoj kampanji “Nacionalnog Dana Davanja” pod nazivom “Škola dobrih ljudi” i za nju se prikupljaju sredstva za kupovinu interaktivnih tabli, računara, štampača i prateće opreme za opremanje informatičkog kabineta koji će koristiti učenici svih 5 gradskih osnovnih škola, kao i učenici osnovnih škola iz naseljenih mesta koja pripadaju Gradu Somboru. Kampanja se realizuje na teritoriji Grada Sombora. Ukupan iznos sredstava koji je potreban da se prikupi do 9 oktobra: 896.865,60 RSD. Donacije se uplaćuju putem uplata na račune, sms-om, na sajtu donacije.rs…..

* Početkom nedelje, u Narodnom pozorištu Sombor, počele su probe predstave "Semper idem", po romanu Đorđa Lebovića u adaptaciji i režiji Gorčina Stojanovića. Kostimograf predstave je Lana Cvijanović, scenograf Gorčin Stojanović, koreograf Ista Stepanov, a asistent reditelja Tijana Markovinović.Premijera predstave “Semper idem” je zakazana na Dan pozorišta, 25. novembra, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor.

* Komisija za izbor stanova koji se pribavljaju u javnu svojinu Republike Srbije za dodelu izabranim korisnicima u okviru Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji produžila je rok za pribavljanje nepokretnosti-stanova na teritoriji Grada Sombora u javnu svojinu Republike Srbije do 30. novembra 2019. godine.

* Književnu nagradu „Janoš Herceg“ Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“  za 2019.godinu dobila je književnica Roža Jodal iz Novog Sada. U obrazloženju žirija u sastavu Marije Vašagyi, Peter Šinkovič i Jožef J. Fekete,  stoji : Roža Jodal je svestran prozni pisac sa bogatim izborom tema, isto tako je raznovrstan njen pripovedački jezik. Ocenjivačka komisija je imala u vidu njene pripovetke, romane, radiodrame, priče, objavljivane u više izdanja, kao i njene pozorišne i književne kritike. Komisija je uzela u obzir da Roža Jodal istovremeno neposredno oslovljava mlade i odrasle čitaoce, a u njenom pripovedačkom svetu sa istom važnošću predstvalja problematiku prošlosti i sadašnjice, sve to posmatravši i prikazavši kroz prizmu ljubavi, patnje, zla, propasti, bede i umetničkog bitisanja. Nagrada je dodeljena u znak priznanja za njeno životno delo. Nagrada će biti uručena u okviru manifestacije “Podunavski dani Janoša Hercega”, koju organizuje somborska biblioteka, 1. oktobra ove godine pod pokroviteljstvom grada Sombora

* Posle jučerašnje promocije programa “Dečijeg naučnog kluba” koji se održao, na glavnoj ulici u Somboru. “Dečji naučni klub” nastavlja sa radom  u sledećim terminima:   14. i  28.septembra  u Pedagoškoj  laboratoriji Pedagoškog fakulteta u Somboru.  Sve radionce se održavaju od 9-12 časova. Učešće je BESPLATNO.

* Po treći put u ovoj godini  Gradska uprava poziva sve građane i poljoprivredne proizvođače grada Sombora i naseljenih mesta da uklone ambroziju na svojim posedima i parcelama. Ukazuje se da je Odlukom Skupštine grada Sombora o zaštiti poljoprivrednog zemljišta, useva i zasada, poljskih puteva i kanala od poljske štete propisano da su vlasnici i korisnici obradivog poljoprivrednog zemljišta dužni da zemljište redovno obrađuju, kao i da vrše sistemsko-kontinuirano uklanjanje svih korova a naročito ambrozije na istom.

* Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Sombor organizuje Kreativnu radionicu - slikanje na tekstilu, u subotu, 14.septembra u ‘’OŠ Ivo Lola Ribar’’, sa početkom u 10 časova. Svoj doprinos na radionici će dati i učenici ‘’OŠ Ivo Lola Ribar’’, koji će svojim učešćem  doprineti da se oslika što više predmeta.

* Hor “Khorikos” iz Njujorka koji vodi Alek Galamboš, nastupiće u Somboru u nedelju 15.septembra u 19 sati u Gradskom muzeju. Koncert je u okviru manifestacije “Sve boje muzike” koju organizuje Marita Topić. Američki hor se trenutno nalazi na turneji po Srbiji a koncert u Somboru podržao je Grad Sombor, po konkursu za “Manifestacije od značaja za grad” .Ovom prilikom pred nastup gostiju u ambijentu Gradskog muzeja predstaviće se soprani, prof. Silvia Minea i Aleksandra Pletikosić, uz klavirsku pratnju Ružice Pavlović.

* Odeljenje inspekcije i komunalne policije Gradske uprave grada Sombora nastavljadanas vršenja komunalno-inspekcijskog nadzora u naseljenim mestima i u septembru. Prema planu, kontrola komunalnog reda biće realizovana prema sledećem rasporedu : 17.septembra su u Kljajićevu a zatim slede, 18.9. Gakovo i Rastina, 19.9. Stanišić i Riđica, 24.9. B. Breg i Kolut, 25.9. Čonoplja i Telečka i 26.9. Bezdan. Kontakt sa Odeljenjem inspekcije i komunalne policije građani mogu da ostvare i mimo redovnih poseta selima i to na telefon: 025/468-241, putem elektronske pošte na e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , pisanim putem redovnom poštom na adresu: Odeljenje inspekcije i komunalne policije, Trg cara Uroša 1, 25000 Sombor, kao i posredstvom mesne zajednice.

* Počeli su radovi na adaptaciji zgrada Grašalkovićeve palate u Somboru. Adaptacija će se obavljati u četiri faze, a za prvu izdvojeno 6,9 miliona. Sredstva za rekonstrukciju objekta Gradu Somboru su dodeljena na konkursu „Program podrške razvoju poslovne infrastrukture – u cilju razvoja turizma i drugih privrednih delatnosti lokalnim samoupravama“, Ministarstva privrede. Po rečima Milana Stojkova glavnog arhitekte Grada Sombora, “planirano je i formiranje galerije „Sava Stojkov“ i to na prvom spratu, potom Salon znamenitih Somboraca, Salon muzike i igre, književni, muzejski, likovni, edukativni salon, kao i muzej Podunavskih Švaba, prostorija Gete instituta i sedište Nacionalnog saveta nemačke manjine u Srbiji a dvorište zgrade treba da bude pretvoreno letnju pozornicu. Grašalkovićeva palata, nakon okončanih svih faza rekonstrukcije, postaće svojevrsni centar kulture”.

* Gradska uprava otvorila Javni poziv za primanje predloga za priznanje „Oktobarska nagrada“. Ovo priznanje se dodeljuje pojedincu kao nagrada za rezultate u višegodišnjem radu od značaja za Grad Sombor. Obrazloženi predlozi u zatvorenim kovertama dostavljaju se lično u Uslužnom centru Gradske uprave grada Sombora, ili putem pošte na adresu: Trg Cara Uroša 1. Odeljenje za duštvene delatnosti,  Komisija za sprovođenje postupka za utvrđivanje predloga za dodelu povelje i nagrade, sa naznakom „Predlog za Oktobarsku nagradu-ne otvarati“. Prijavljivanje traje do 20. septembra 2019. godine.

* Predstavljanje fototipskog izdanja najlepše ćirilične knjige “Miroslavljevo jevanđelje” i projekcija dokumentarnog filma “U početku beše reč” održaće se u utorak, 17. septembra sa početkom u 18 sati u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki”.Tokom 2005. godine “Miroslavljevo jevanđelje” uvršćeno je u Uneskov registar svetske dokumentarne baštine, pod nazivom “Pamćenje sveta”, među 120 najvrednijih sačuvanih pokretnih dobara u istoriji. Dokumentarni  film i ceo serijal “U početku beše reč”, na osnovu prateće knjige Veljka Topalovića i Dušana Mrđenovića „Miroslavljevo jevanđelje – Istorijat“, snimio je režiser Boško Savković . O svemu će pričati priređivač Veljko Topalović.

* U petom kolu fudbalske  Srpske lige Vojvodina igra se derbi u Somboru. “Radnički 1912” kao drugoplasirana ekipa igra sa trećeplasiranim klubom “Bačka 1901”. Oba tima imaju po 3 pobede i jedan poraz. Utakmica počinje u 16 časova na Gradskom stadionu u Somboru.

* U petom kolu Vojvođanske lige Sever “Radnički “ Sombor u nedelju gostuje u Odžacima ekipi “Tekstilac” i tu će pokušati da osvoji prvi bod ove sezone dok “Sloga” iz Čonoplje, trenutno prvoplasirana ekipa na tabeli,  dan ranije, u subotu, gostuje u Bačkoj Topoli gde igra sa ekipom “Krila Krajine”. Utakmice počinju u 16 časova.

* U petom kolu PFL Sombor lige somborski “ŽAK” će pokušati prve bodove ove sezone da osvoji u subotu na svom terenu u utakmici sa ekipom “Polet” Karavukovo, dok će “Kordun”  u Kljajićevu biti domaćin ekipi “BSK” iz Bačkog Brestovca. OFK “Omladinac” Bukovac utakmicu igra u nedelju i domaćin je ekipi “Slavija” iz Pivnica. Svi počinju u 16 časova.

* 11.”Serbian Open” u krosmintonu biće, u subotu i nedelju 14/15. septembra, održan u Somboru. Po četvrti put za redom organizator najprestižnijeg krosminton turnira u Srbiji biće somborski SBK „Speeder“.  Na masters turniru serije 500 bodova nastupiće 84 takmičara iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Češke, Švedske i Francuske; među kojima je i aktuelni evropski šampion i svetski broj jedan, Čeh Petr Makrlik; i trostruka svetska šampionka Slovenka Jasmina Keber. Uz njih nastupiće i više osvajača medalja na ovog leta održanom Svetskom prvenstvu.  Svečano otvaranje je zakazano za subotu u 8:30, dok prvi mečevi počinju u 9 časova u sportskom centru Orange Arena. Finalni mečevi u muškoj i ženskoj seniorskoj kategoriji zakazani su za  nedelju pre podne. Ulaz je slobodan za sve posetioce koji žele da vide vrhunski krosmninton uživo.

* Šestu po redu manifestaciju „Dame trče” organizuje Atletsko rekreativni klub “Somaraton” u nedelju, 29. septembra na šetalištu pored Somborskog “Štranda”.. Dužina trke je 5 kilometara. Svaka dama koja istrči trku dobija učesničku medalju, dok će pet najbržih biti nagrađeno plaketama i poklonima partnera trke. Prijavljivanje za trku ”Dame trče – 2019” moguće je i elektronskim putem klupskog sajta. U okviru manifestacije „Dame trče“ održaće se i „Trka za srećnije detinjstvo“ pod pokroviteljstvom Crvenog krsta Sombor. Trka je dužine 500 metara i namenjena je svim našim klincima i klincezama. Svaki učesnik dobija medalju, a tri najbrže devojčice i dečaka dobijaju pehare. Učešće na obe trke je besplatno. Preuzimanje startnih brojeva i prijava je moguća do pred sam start trke. Sve dodatne informacije mogu se dobiti i putem email: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

* Otvoreni bazen u Somboru će u zavisnosti od vremenskih uslova, za građanstvo raditi i tokom septembra meseca, saopštio je Sportski centar „Soko“. Radno vreme objekta je od 10 do 18 časova, a ulaz i korišćenje ležaljki je besplatno. Ugostiteljski objekat na bazenu radi redovno. Gradsko kupalište „Štrand“ i ugostiteljski objekat će takođe raditi tokom septembra meseca, a ulaz na kupalište se ne naplaćuje.

* Služba informisanja Javnog komunalnog preduzeća „Vodokanal” obavestila je sugrađane koji stanuju u sledećim ulicama: Dušana Mudraka, Milana Tepića, Miodraga Petrovića Čkalje, Pavla Vujisića, Svetog Nikole, u delu Dinarske, delu Sime Šolaje, delu Josićkog puta, kao i delu Matije Gupca u Somboru, da su se stekli uslovi za podnošenje zahteva za izgradnju kućnih priključaka na gradsku mrežu vodovoda i kanalizacije otpadnih voda. Zainteresovani građani zahtev mogu da podnesu popunjavanjem obrasca kod referenta tehničke pripreme, kancelarija broj 4 u ulici Belog Goluba broj 5, svakog radnog dana od 8 do 13 časova. O proceduri ishodovanja neophodne dokumentacije građani se mogu informisati na sajtu preduzeća. Sve dodatne informacije mogu se dobiti i na brojeve telefona 464-222 i 464-233.

* Danas, 13. septembra, u Somboru  i dalje sunčano i vedro sa temperaturama iznad proseka za ovo doba godine. Jutro sa temperaturom oko 18, dok će maksimalna dnevna biti stepeni 29 stepeni.  Tokom dana duvaće umereni  severozapadni povetarac brzinom oko 4 m/s, a prosečna vlažnost vazduha biće oko 50%. Slično vreme, prema najavi meteorologa, zadržaće se i tokom vikenda..

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

PERGAMONA

Balon Decor radionica 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2020 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .