18 09 2019 / 06:49

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
30.7.Svetac PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
utorak, 30 jul 2019 18:03

Danas se obeležava

praznik Ognjena MarijaPravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Ovaj praznik nije obeležen crvenim slovom u crkvenom kalendaru, ali je veoma poštovan, posebno među ženama.

Zbog toga se na današnji dan ne praktikuju nikakvi poslovi, bilo da su u pitanju ručni radovi ili rad u polju. Prema narodnom verovanju, Ognjena Marija pali ognjem i gromom, baš kao i Sveti Ilija. Zbog toga se kaže da ona spada u “ognjevite” svece i izaziva veliko strahopoštovanje kod vernika.

Sveta velikomučenica Marina primila je hrišćansku veru, kada je imala 12 godina i tada se zavetovala da se nikada neće udati. Otac je zbog toga isterao iz kuće, a carski namesnik Olimvrije, bacio  je na strašne muke, jer nije želela da se uda za njega. Nije mogao da slomi njenu veru i na kraju su je posekli mačem kada je imala 16. godina, u doba cara Dioklecijana.

Ruka ove svetiteljke nalazi se u svetogorskom manastiru Vatopedu, a neke njene čudotvorne i svete mošti se čuvaju u manastiru Svete Marine u Albaniji na planini Longa iznad Ohridskog jezera. Njih posećuju i poštuju ne samo hrišćani, već i muslimani.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Centar za edukaciju

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .