17 09 2019 / 14:33

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
22.7. Dužionica 2019 PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
ponedeljak, 22 jul 2019 15:23

"Dužionica 2019" u Somboru

 

video prilog


 

Hrvatsko kulturno umetničko društvo "Vladimir Nazor" i Udruženje građana "Bunjevačko kolo" proslavili su tradicionalnu žetelačku svečanost "Dužionicu".

Manifestacija se priređuje kao zahvala prirodi i Bogu za dobar rod, pre svega pšenice. Za ovu priliku se peče hleb od novog žita, koji se kasnije odnosi u crkvu na osvećenje, a potom se predaje nekom od gradskih velikodstojnika.

Svečanost završetka ovogodišnje žetve započela je svetom misom u crkvi Svetog trojstva u prisustvu mnogobrojnih građana, predstavnika saveta nacionalnih manjina i gostiju. Nakon svečane mise, igralo se "Bandašicino" kolo na Trgu Svetog Trojstva, a zatim je usledio defile fijakera, konjanika i učesnika manifestacije do zdanja Županije.

U svečanoj sali Županije, gradonačelnica Grada Sombora Dušanka Golubović priredila je prijem za sve učesnike manifestacije.

Nakon obraćanja, ovogodišnjici bandaši i bandašice predali su gradonačelnici dva hleba, oba napravljena od prvog ovogodišnjeg brašna.

Uručenju hleba prisustvovali su predstavnici Nacionalnog saveta Bunjevačke nacionalne manjine, predstavnici Hrvatskog nacionalnog veća, Udruženja građana „Bunjevačko kolo“,  kao i predstavnici Hrvatskog kulturno umetničkog društva „Vladimir Nazor“ i drugi ugledni gosti.

Svečanosti u Županiji su prisustvovali i Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice, gradski većnici dr Dalibor Forgić i Nemanja Sarač, Ivan Šimunov, pomoćnik gradonačelnice Grada Sombora, kao i predsednica Skupštine grada Ljiljana Tica.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Centar za edukaciju

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .