25 06 2019 / 13:58

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
1 12 Zavod za javno zdravlje Sombor PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
petak, 01 decembar 2017 16:22

Svetski dan borbe

protiv side


 

 

Svetski dan borbe protiv side obeležava se svakog 1. dana u decembru i okuplja ljude širom sveta sa ciljem usmeravanja pažnje na HIV pandemiju.Ovaj dan, koji se ove godine 29. put obeležava u svetu, pruža priliku da predstavnici vlada, državnih institucija i zdravstvenih ustanova u saradnji sa ostalim partnerima informišu javnost o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, značaju testiranja na HIV i načinima zaštite od navedene infekcije.Ovogodišnja kampanja u Republici Srbiji se realizuje pod sloganom „Testiraj se na HIV jer je važno da znaš“, a isti dan UNAIDS obeležava sa sloganom „Moje zdravlje – moje pravo“.

Prema zvanično dostupnim podacima, u Srbiji trenutno živi 2.369 osoba inficiranih HIV-om, a procenjuje se da u našoj zemlji još oko 1.000 osoba ne zna da je inficirano.U periodu od januara do novembra 2017. godine novodijagnostikovano je 105 osoba inficiranih HIV-om. 40 osoba je iz Beograda, 29 iz Vojvodine, a trećina je iz ostalih okruga centralne Srbije (36 osoba). Registrovano je 25 puta više muškaraca u odnosu na žene.Većina novootkrivenih HIV pozitivnih osoba je uzrasta 20-49 godina (91 osoba), od kojih je svaka treća osoba uzrasta 20-29 godina (31 osoba). Od 3.585 osoba inficiranih HIV-om koliko ih je registrovano u Srbiji od 1985. godine do danas, 1.884 njih je obolelo, a 1.105 osoba umrlo je od te bolesti. Trenutno je oko 1.500 pacijenata na lečenju, a primenjuje se kombinovana terapija koja je relativno savremena.Ciljevi ovogodišnje kampanje su podsticanje osoba koje bi mogle biti u riziku na testiranje kao i podsticanje zdravstvenih radnika da nude rutinsko testiranje na HIV  .

U sklopu ove akcije predstavnici Instituta za javno zdravlje Vojvodine su u periodu od 18.11. do 01. decembra, sprovodili savetovanje  i besplatno testiranje u gotovo svim većim gradovima.

U Zavodu za javno zdravlje Sombor  moguće je dobrovoljno ,poverljivo savetovanje i testiranje(DPST)  na HIV u toku cele godine od 7:30-12:00. Prilikom testiranja koriste se brzi testovi ,a testiranje je besplatno i anonimno ,što znači da nisu potrebni  ni zdravstvena knjižica ni uput lekara.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Centar za edukaciju

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Malac Genijalac Sombor

Bayer Propulse

Amigo KAFA

Chemical Agrosava

Chemical Agrosava

Agrimatco

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .