15 10 2019 / 03:11

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
utorak, 23 februar 2016 16:55

Изложба "И Бог, и Преци,

православље и народна религија"...

Rezultat slika za Изложба "И Бог, и Преци,  православље и народна религија"

 

 

Изложба "И Бог, и Преци, православље и народна религија" гостује у Градском музеју у Сомбору од 2. до 28.марта.  Аутор изложбе и каталога  је проф. др Весна Марјановић, музејски саветник. У реализацији изложбе учествује тим стручњака Етнографског музеја у Београду и Градског музеја у Сомбору.

У позиву на изложбу Градски Музеј поручује „Садржај изложбе И Бог, И Преци, православље и народна религија је религијски контекст народне перцепције хришћанства и православља. Подељена у два комплементарна дела: (1) канонски, православни део изложбе припада цркви и сакралном простору. Односи се на увођење духовности и религијских догми у животе људи пред Богом, усмерава правила понашања и одређује постизање равнотеже духовног садржаја свакодневице и празника; (2) преци су матафора народном контексту религије, прихватању светог простора укрштеног са веровањима у моћ предака и њиховим „снажним“ деловањем на овоземаљски свет.  Култ предака је преживео сва времена и у модерном добу се разоткрива у низу архаичних ритуала повезаних с погребним обичајима, али је видно присутан и у свим другим сегментима живота било да се ради о симболичном понашању у току свадбеног церемонијала или у време организације већих светковина током године.

Савремени српски фолклор у себи је до данас контаминирао наталожена архаична веровања претходних генерација, често неразумљива савременом човеку. У светлу реконструкције религијског схватања српског народа приказују се  на експозицији основни процеси традиционалног модела понашања и мишљења у светлу   народне и православне религије у Србији.У савременом добу све више се обредна посебност легитимише као израз идентитета на локалном и ширем плану.“

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce - otkup kukuruz 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .