10 12 2019 / 01:15

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
sreda, 02 avgust 2017 14:30

Православни верници данас

прослављају светог Илију

- Илиндан

 

Резултат слика за Pravoslavni vernici danas proslavljaju svetog Iliju

 

 

Илија или Елаја је био израелски пророк из 9. века пре нове ере. Помиње се у Талмуду, хришћанској Библији и Курану. Према предању, када се Илија родио, његов отац Сабах је видео око њега анђеле који га повијају огњем и хране пламеном, што је било знамење његовог пламеног карактера и силе огњене.

Пророк Илија ишао је по Ханану у пратњи свог ученика Јелисија. Кад стигоше у Јерихон, на очи педесет других пророка, удари плаштом по Јордану и вода се раздвоји на две стране. Кад пређоше на другу обалу, подиже се јак вихор, огњена кола са огњеним коњима раставише их и у вихору однесоше Илију на небо. Свети Илија, према томе, није умро већ је жив отишао на небо.

Пророци нису имали ничег заједничког са врачима. Они нису живели од прорицања будућности и врачања. То су били мудраци, народни учитељи, како би данас рекли, друштвени и политички радници. Пророци су истицали етичке вредности религије, у којој нису важни ритуал и церемонија, а чија суштина је у томе да људи буду у души праведни и богобојни. Својим радом пророци су утрли пут настанку хришћанства.

Срби су преласком у хришћанство многе особине свог старог бога Перуна, који је управљао муњама и громовима, пренели на Светог Илију. Према народној традицији, Свети Илија се вози на ватреним колима која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен. Грмљавина је тутњава његових кола којима се он вози по небу и облацима.

Свети Илија је у Србији био слава ваздухопловаца. Међутим, након пропасти краљевине Југославије и доласка комуниста на власт, слава је престала да се поштује. Године 1992. свети Илија поново постаје слава ваздухопловаца.

Дан Светог пророка Илије се обележава 20. јула према јулијанском календару, а 2. августа према грегоријанском календару.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce - otkup kukuruz 2019

PERGAMONA

Balon Decor radionica 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .