20 01 2020 / 13:02

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
četvrtak, 09 jun 2016 15:16

Спасовдан

 

 

 

Српска православна црква данас слави празник Вазнесење Господње, познатији као Спасовдан. Спасовдан је један од десет празника посвећених Исусу Христу, који се обележава 40 дана после Ускрса, а десет дана пре Духова и увек је у четвртак. Вазнесење Господње је сећање на дан када се Исус Христос четрдесети дан после васкрсења последњи пут јавио својим ученицима.

Многи обичаји о Спасовдану сачувани су још од претхришћанских времена. Био је то празник колико ратара, толико и сточара. Божанство Спас је имало улогу заштите и спасења, те му се народ обраћа молитвом: “Свети Спасе – спаси душе наше!” Према старом словенском веровању, громовник Перун, тукао је громовима и градом усеве, а божанство Спас је уз житни клас у руци, спасавало усеве од града.

За Спасовдан као крсну славу клало се јагње и спремала се цицвара. Раније људи нису пили млеко од од Нове године до Спасовдана, а веровали су да на Спасовдан мушкарци не ваља да се брију, жене да се умивају, а деца да се купају, па то нису тог дана ни чинили. На Спасовдан никако не ваља спавати преко дана да се не би дремало читаве године.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

PERGAMONA

Balon Decor radionica 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2020 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .