15 12 2018 / 01:54

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
Ovih dana u Somboru i okolini.... PDF Štampa El. pošta
JUTARNJE VESTI
Napisao RTV "SREĆE" Sombor   
petak, 14 decembar 2018 00:00

Ovih dana u Somboru i okolini…..

 

 

* Dušanka Golubović, u ime Grada Sombora potpisala je ugovor sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave za uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta. Sombor je jedan od sedam gradova koji su dobili odobrenje za realizaciju ovog projekta. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je dodelilo sredstva u iznosu od 7.000.000 dinara, a Grad Sombor sufinansira 10% u iznosu od 700.000 dinara. Kako je rečeno prilikom potpisivanje ugovora, ovim projektom će se olakšati i pojednostaviti procedure za građane tako što će se poslovi koje obavlja jedan ili više različitih organa objediniti. Na jednom mestu će stranka moći da obavi administrativne postupke iz domena građanskih stanja, zaštite životne sredine, urbanizma i imovinsko-pravnih poslova, društvenih delatnosti, lokalnog ekonomskog razvoja, ruralnog razvoja, komunalno stambenih poslova, saobraćaja i lokalne poreske administracije. Sredstva koje je dobio Grad Sombor namenjena su za rekonstrukciju postojeće sale uslužnog centra i obuku zaposlenih.

* Održana 15.sednica Privrednog saveta grada Sombora.Članovi saveta su upoznati sa statističkim i ekonomskim pokazateljima poslovanja grada Sombora u prethodnom periodu, sa preduzetim merama zapošljavanja, planom Budžeta za 2019. godinu i Nacrtom plana kapitalnih investicija za narednu godinu.

* Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Sombora organizuje danas Javnu raspravu o Nacrtu plana javnog zdravlja Grada Sombora za period od 2018. - 2025. godine. Prezentacija nacrta Plana javnog zdravlja Grada Sombora biće održana, u vremenskom periodu do 10 do 11 časova, u sobi broj 108, u zgradi Županije. Potreba za javnim pozivom za održavanje javne rasprave ogleda se u donošenju Plana javnog zdravlja Grada Sombora, a koji sprovodi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Srategija javnog zdravlja Republike Srbije. Nakon završetka raspave, Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Sombora sačiniće izveštaj o javnoj raspravi.

* Gradska uprava grada Sombora u okviru Gradskog uslužnog centra (prijemna kancelarija i pisarnica), šalter 2. i 3., vrši prijem podnetih prijava, zahteva, žalbi i drugih podnesaka, kao i izdavanja poreskih uverenja iz nadležnosti Odeljenja lokalne poreske administracije. Počev od ponedeljka, 17. decembra ove godine, na istim šalterima dežuraće i službeno lice Odeljenja lokalne poreske administracije koje će u toku radnog vremena pružati sve potrebne informacije poreskim obveznicima.

*  U okviru izložbe  “Crtačev ugovor - neobična priča o umetniku Branislavu Brankovu”,  u Galeriji savremene umetnosti danas u 17 časova   biće organizovan razgovor pod nazivom “O crtežu, crtaču, strahu i o još ponečem”.  Razgovor će biti slobodan i usmeren na više tema: crtež u prostorima moderne, krhkost muzealnosti crteža kao deo muzealizacije procesa, strah i drugi psihološki motivi u kojima nastaje umetnost ali i konteksti koji je određuju i vrednuju, mali i veliki svetovi umetnosti, male i velike sredine i njihova (ne)saradnja i drugo u zavisnosti od raspoloženja, nadahnuća govornika i publike. Učesnici razgovora: dr Dragana Kovačić, muzejska savetnica, istoričarka umetnosti Narodnog muzeja u Beogradu, mr Robert Hauk, psiholog Centra za socijalni rad u Somboru, i Čedomir Janičić, autor izložbe.

* Otkrivanje spomen ploče dr Jovanu Joci Laloševiću održaće se u subotu 15. decembra u 11 časova ispred njegove kuće na uglu ulica Laze Kostića i Dositejeve (Trg svetog Trojstva br. 3) u Somboru. Spomen ploču će otkriti gradonačelnica grada Sombora  Dušanka Golubović i Jovan Lalošević, unuk dr Jovana Joce Laloševića. Prisustvovaće i član Gradskog veća za  oblast kulture i obrazovanja Nemanja Sarač i glavni urbanista grada Sombora Milan Stojkov.

* Novogodišnji koncert Plesne grupe “Jump” pod nazivom "SNOWBALL" će se održati  u subotu 15. decembra sa početkom u 19h u HKUD "Vladimir Nazor" .

* Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 10. do 16. decembra, sprovode akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu vožnje u alkoholisanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

* 30. sednica Skupštine grada Sombora zakazana za ponedeljak 17. decembar.Odbornici će razmotriti i odlučivati o 22 pitanja iz delokruga rada Skupštine , i to : Predlog odluke o budžetu za 2019. godinu, predlog odluke o naknadama za usluge koje Gradska uprava vrši drugim licima, kao i o gradskim administrativnim taksama i o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji grada Sombora. Za dnevni red sednice predloženi su i programi poslovanja javnih komunalnih preduzeća Energana, Vodokanal, Čistoća, Zelenilo, Prostor i Parking servis, kao i programi javnih ustanova u oblasti društvenih delatnosti. Odbornici će razmotriti i odlučiti  o imovinsko pravnim predmetima i ostalim pitanjima iz delokruga rada Skupštine grada.

* Javno komunalno preduzeće "Prostor" iz Sombora počeo je sa primanjem zahteva za zauzeće javne površine u Somboru radi prodaje novogodišnjih ukrasa, za periodu od 15. decembra do 15. januara naredne godine. Zakupcima su obezbeđenje drvene tezge i struja za rasvetu u večernjim satima. Uz obrazac zahteva je potrebno priložiti dokaz o osnivanju radnje za obavljanje odgovarajuće delatnosti, dokaz o upisanoj delatnosti u registar privrednih subjekata, odnosno aktivno poljoprivredno gazdinstvo. Zahtevi se podnose u prostorijama Javno komunalnog preduzeća „Prostora“, kancelarija br. 1 u Somboru.

* Prva premijera Narodnog pozorišta Sombor u sezoni 2018/2019. godine biće predstava za decu po tekstu Miodraga Milovanova "Konjski zubić u našega cara". Predstavu je režirala Đurđa Tešić. Premijera je zakazana za subotu, 15. decembar, na Velikoj sceni sa početkom u 11 časova. U predstavi igraju Sofija Mijatović, Srđan Aleksić, Aleksandar Ristoski i Lea Jevtić.

* Udruženje “Klub na kub” organizuje u utorak, 18. decembra, u Domu učenika srednjih škola besplatno predavanje pod nazivom “Kako razviti samopouzdanje i samosvest kod dece?”. Predavač je Dragana Barbir, prof. školske pedagogije.Predavanje je besplatno a početak je zakazan za 18 sati.

* Božićni koncert  u organizaciji Udruženja Nemaca “Gerhard” i ambasade SR Nemačke održaće se u utorak, 18. decembra u crkvi Sv. Stjepana kralja (Karmelićani), sa početkom u 19 časova. Za programski deo ovogodišnjeg koncerta su zaduženi Dečiji hor “Šareni vokali”, Mešoviti hor Somborskog pevačkog društva i po prvi put će nam doći u goste orkestar i hor Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada, koji je već 15 godina  za redom najbolji gimnazijski hor u našoj državi. Nakon koncerta poslužićemo tradicionalne nemačke božićne specijalitete. Ulaz je slobodan.

* Srednja muzička škola „Petar Konjović“ Sombor, 18. decembra organizuje Novogodišnji koncert u somborskom Narodnom pozorištu.U programu koji počinje u 18 časova, učestvju: "Cicibani", hor osnovne i srednje muzičke škole, učenici etno odseka i orkestar. Ulaz je slobodan za sve posetioce.

* Društvo književnika Vojvodine organizuje i ove godine “Književni karavan” po vojvođanskim gradovima. Obuhvaćeni su Sombor, Sremska Mitrovica i Bačka Palanka. U Somboru, u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić“, gostovaće Milan Nenadić, Ileana Ursu, Rajica Dragićević, Saša Nišavić i Milan Todorov, a od somborskih pisaca Nada Dušanić i Stojan Berber. Književno veče održaće se 20. decembra (četvrtak) u 18 časova u Domu učenika srednjih škola. Pristup je slobodan za sve građane.

* Udruženje “Klub na kub” organizuje “Prvi somborski bazar mama”. Bazar će biti održan u subotu 22. decembra od 16 do 19 sati u Domu učenika srednjih skola. Mame će imati priliku da prodaju, razmene ili poklone polovnu dečiju garderobu, obuću, igračke, knjige i bebi opremu. Eto prilike da sredite ormane i rešite se nečega što vam ne treba, učinite dobro delo i pronađete nešto i za svoje mališane. Najavljena je kreativna radionica, dolazak Deda Mraza, predavanje, prezentacija, humanitarna akcija, tombola... Broj štandova je ograničen, pa je obavezna prijava koja traje do 20. decembra na fejsbuk i instagram profilu Club_na_kub. Za posetioce je ulaz besplatan a satnica svih programa biće blagovremeno objavljena.

* Trg Svetog trojstva u Somboru biće mesto na kojem će se u period od 22. decembra 2018. do 6. januara 2019. godine održati tradicionalna manifestacija "Somborske zimske čarolije". Svečano otvaranje Zimskih čarolija predviđeno je u subotu 22. decembra sa početkom u 18 časova i 30 minuta. Iste večeri posetioce će zabavljati bendovi "Watrogasci" i "Atomsko sklonište". Za doček Nove godine, 31. decembra, publiku će zabavljati Sanja Ilić i Balkanika.  Kada je reč o muzičkom programu naši sugrađani između ostalog mogu uživati u sledećim koncertima - 28. decembra nastupaju "Prljavi inspektor Blaža i kljunovi", 30. decembra sviraće "Električni orgazam", 4. janura nastupa grupa "Gift", dok je poslednji koncert zakazan za 6. januar, na kojem će nastupiti Tijana Dapčević. Organizatori, Grad Sombor i Turistička organizacija Grada Sombora, i ove godine su se potrudili da naprave kvalitetan, bogat program, pa će se tako tokom 16 dana "Zimskih čarolija" biti održano nekoliko dečjih predstava, promocija knjiga, koncerti horova kao i kreativne radionice za najmlađe.

* JKP''Parking servis Sombor'' Sombor obaveštava građane da zbog održavanja manifestacije ''Somborske zimske čarolije'' u organizaciji Turističke organizacije grada Sombora, ulica Trg Svetog Trojstva na potezu između ulice Trg Cara Lazara br. 1 i ulice Laze Kostića će biti zatvorene za saobraćaj u periodu od 15. decembra 2018. godine od 6 časova do 15. januara 2019. godine do 23 časova. Molimo građane da poštuju saobraćajnu signalizaciju i uputstva ovlašćenih lica. Sva vozila koja se budu zatekla na navedenim lokacijama, u terminu nakon zatvaranja, biće uklonjena specijalnim vozilom ''Paukom''. JKP’’Parking”.

* U sklopu manifestacije "Somborske zimske čarolije", na Trgu Svetog Trojstva će biti postavljeno klizalište. Klizalište će početi sa radom u petak, 21. decembra . Kako stoji na sajtu Sportskog centra "Soko", cena ulaznice za decu, studente i penzionere je 100 dinara, a sat klizanja za odrasle košta 200 dinara. Dimenzije klizališta su 15x30 metara sa zaštitnom ogradom, a kapacitet klizališta je 130 klizača.

* Prema rečima meteorologa danas hladno i moguć sneg , vetrar brzine do 4,1 m/s. Minimalna jutarnja temperatura iznosiće -3 stepena, dok će maksimalna dnevna biti 2. Prosečna vlažnost vazduha kretaće se oko 95%. Padavine su moguće i za vikend.

 

 

 

 

 

 


Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .