12 12 2019 / 06:43

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right

 Štampa El. pošta
NOVOSTI - JUTARNJE VESTI
sreda, 11 decembar 2019 00:00

Ovih dana u Somboru i okolini…

  • Održana  185. sednica Gradskog veća
  • 39.sednica Skupštine Grada Sombora zakazana za 18.decembar
  • Igoru Juriću osnivaču Fondacije „Tijana Jurić“ uručeno Pokrajinsko priznanje u oblasti ljudskih i manjinskih prava „Ljudevit Mičatek“
  • Štrajk radnika "Pošte Srbije" se nastavlja i dalje
  • Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, do 15. decembra sprovode pojačanu kontrolu saobraćaja
  • Izložba "Osvajanje obnovljivih izvora energije!" u okviru “Karavana za klimu 2019” biće danas otvorena  u Gimnaziji "Veljko Petrović"
  • Klub ljubitelja stripova predstavlja večeras integrale “Nindža” Miodraga Mikice Ivanovića i “Šrafko” Dušana Dude Vukojeva
  • U Narodnom pozorištu Sombor u petak i subotu Internacionalni pozorišni vikend „LAMBAL.EU“
  • Članovi ARK “Somaraton” uspešnu  trkačku godinu završili su u  nedelju na tradicionalnom  Reciklažnom maratonu u Novom Sadu
  • Danas u Somboru oblačno, ali suvo , temperatura u intervalu od minimalnih 3 do maksimalnih 6 stepeni

* Održana je 185. sednica Gradskog veća grada Sombora, na kojoj su članovi veća, između ostalog, razmotrili su i usvojili Nacrt Odluke o budžetu grada Sombora za 2020. godinu, Predlog kadrovskog plana Gradske uprave grada Sombora za 2020. godinu, programe rada javnih ustanova u oblasti društvenih delatnosti za 2020. godinu, Predlog programa rada i finansijskog plana Turističke organizacije Grada Sombora za 2020. godinu.

* Članovi  Gradskog veća su dali saglasnost i na programe poslovanja Javno komunalnih preduzeća „Čistoća“, „Energana“, „Parking servis Sombor“, „Prostor“, „Vodokanal“, „Vodovod“ Bezdan  i „Zelenilo“  Sombor za 2020. godinu. Jednoglasno je usvojen predlog Odluke o prvim izmenama i dopunama Odluke o dimničarskim uslugama na teritoriji grada Sombora.

* Članovi Veća  su usvojili obrazloženju Odluke o budžetu za 2020. Godinu u kojem  stoji da će i u 2020. godini budžet grada Sombora imati razvojni karakter sa značajno povećanim kapitalnim ulaganjima, što će obezbediti zadržavanje visoke dinamike investicione aktivnosti i samim tim omogućiti nastavak privrednog rasta. Plan bruto budžeta za 2020. godinu iznosi 3.782.962.580 dinara i obuhvata sredstva opredeljena Odlukom o budžetu grada u iznosu od 3.523.200.000 dinara i sredstva indirektnih budžetskih korisnika predviđena iz ostalih izvora finansiranja u iznosu od 259.762.580 dinara. Prema rashodnoj strani izdvajanja za gradsku upravu, Izvršni organ,  Skupština i Gradska preduzeća iznosiće 11,2% bruto budžeta, za komunalnu oblast 38,1% društvene delatnosti 24,4%, obrazovanje 17,8% i rashode opšte namene 8,5% bruto budžeta.

*39.sednica Skupštine Grada Sombora zakazana za 18.decembar. U predloženom dnevnom redu odbornici imaju 25.tačaka a svakako su najznačajnije Izveštaj o izvršenju odluke o budžetu Grada Sombora za 2019.godinu za period januar – septembar I Predlog odluke o budžetu za 2010.godinu.

* U Velikoj sali Županije u organizaciji Odeljenja za finansije Gradske uprave grada Sombora i gradskog većnika za finansije i privredu, održana je javna rasprava o budžetu Grada Sombora za 2020. godinu.  Ispred predlagača Nacrta Odluke o budžetu grada Sombora za 2020. godinu skup je otvorio Sava Dojić, gradski većnik za finansije, detaljno obrazlažući osnovne parametre i smernice koji su rezultirali datim Nacrtom Odluke o budžetu grada za 2020. godinu.  On je ovom prilikom napomenuo da je ove godine prvi put vršeno participativno budžetiranje srednjoškolaca i da su njihovi predlozi sa najviše glasova uvršteni u budžet grada za 2020. godinu, kao i predlozi građana u okviru participativnog budžetiranja sa najviše glasova. Javnoj raspravi o Nacrtu Odluke o budžetu grada Sombora za 2020. godinu  prisustvovali su predstavnici javnih komunalnih preduzeća, ustanova, predstavnici mesnih zajednica, kao i zainteresovani građani.

* Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović prisustvovala je svečanosti u Skupštini AP Vojvodina na kojoj  je Igoru Juriću osnivaču Fondacije „Tijana Jurić“ uručeno Pokrajinsko priznanje u oblasti ljudskih i manjinskih prava „Ljudevit Mičatek“ . Priznanje je u prisustvu članova Pokrajinske vlade, Skupštine Vojvodine, predstavnika nacionalnih saveta nacionalnih manjina i brojnih nevladinih organizacija, uručio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

* Štrajk radnika "Pošte Srbije" se nastavlja i dalje. U somborskoj pošti od utorka ne rade ni šalteri za uplatu i isplatu, a kako “stvari stoje” neče biti ni penzija koje bi trebale danas krenuti dostavljanjem  na kućnu adresu.

* I ove godine Turistička organizacija Grada Sombora, organizuje tradicionalne Somborske zimske čarolije. Manifestacija će se održati od 21.decembra do 6. januara na Trgu Svetog Trojstva. Posetioce očekuje bogat zabavni program, raznovrsni programi za decu kao što su radionice, maskenbal, predstave i žurke, a u večernjim satima biće upriličen muzički program na kojem će nastupati horovi, plesne grupe, dj-evi i muzički bendovi.  Kao i prethodne godine prateći sadržaj manifestacije je klizalište u centru grada, a narednih dana očekuju se i detaljnije informacije vezane za ovaj gradski spektakl.

* Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od 9. do 15. decembra sprovešće pojačanu kontrolu saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu vožnje u alkoholisanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Ova međunarodna akcija će se sprovoditi u 29 država članica organizacije TISPOL-a.

*Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Sombora organizuje javnu raspravu o nacrtu Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost za teritoriju Grada Sombora za period od 2019-2020. godine. Javna rasprava traje do 17. decembra ove  godine, a u tom periodu građani mogu da dostave svoje predloge i komentare na nacrt Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost na adresu: Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Sombora, Trg cara Uroša br.1, 25101 Sombor. Javna prezentacija nacrta Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost održaće se 17. decembra 2019. godine u sali 108, sa početkom u 10 časova.

* Izložba "Osvajanje obnovljivih izvora energije!"  u okviru “Karavana za klimu 2019” biće danas otvorena  u 14 časova u Gimnaziji "Veljko Petrović" (učionica 53).  Izložba je deo projekta Francuskog instituta u Srbiji i ima za cilj jačanje svesti građana a posebno mladih, da su fosilna goriva glavni uzrok emisije CO2 i da naši prirodni resursi, čak iako još uvek neizmerni, nisu neiscrpni a rezultat saradnje kompanije “SUEZ”, kao partnera Francuskog instituta u Srbiji u okviru inicijative "Karavan za klimu", Ambasadora održivog razvoja i životne sredine (Nacionalnih operatera Eko škola u Srbiji), Grada Sombora, ŠOSO sa domom "Vuk Karadžić" Sombor i Gimnazije "Veljko Petrović".

* Klub ljubitelja stripova predstaviće večeras integrale “Nindža” Miodraga Mikice Ivanovića i “Šrafko” Dušana Dude Vukojeva u sali Dečije biblioteke sa početkom u 18 časova. Gosti promocije biće autori Miodrag Mikica Ivanović i Dušan Duda Vukojev, Ilija Mirović i Predrag Ročenović, izdavačka kuća "Forma B" Beograd, a moderator će biti Danilo Bogdanović. Nakon promocije, posetioce će moći da kupe ova dva izdanja po promotivnim cenama, a autori će svim zainteresovanim potpisivati svoje stripove. Organizatori predstavljanja su Klub ljubitelja stripova Sombor i UG Centar PEB Sombor u saradnji sa Gradskom bibliotekom "Karlo Bijelicki".

* „Vikend roman” Marka Popovića predstaviće se somborcima u četvrtak, 12. decembra, u 18 časova u sali Dečjeg odeljenja biblioteke. U programu će učestvovati Marko Popović, autor, Mirela Đukanović, profesor srpskog jezika i književnosti, Dario Kunštek Uzelac, recenzent knjige.

*U Narodnom pozorištu Sombor u petak i subotu Internacionalni pozorišni vikend „LAMBAL.EU“. Ovaj događaj je novi međunarodni kulturni projekat, koji poseduje ambiciju da u Somboru stvori specijalnu platformu, vreme i mesto, gde će se jednom godišnje susretati umetničke produkcije sa Balkana, Latinske Amerike i Evrope. U petak, 13. decembar u 20h Velika scena
neverbalna predstava „BIRDS IN THE HOUSE“ režija: Peter Serge Butko
, koprodukcija „Next Picture“, Češka i „Divadlo VHV“, Srbija , Trajanje: 60 minuta. VAŽNO: Predstava je namenjena publici starijoj od 15 godina. U subotu, 14. decembar dve predstave. Prva u 20h Studio 99 „DIsectando“ plesni solo u izvođenju Jennyfer Caro iz plesne grupe „C.A.R.N. Experimento“, Kolumbija,Trajanje: 21 minut. VAŽNO: Program je namenjen publici starijoj od 18 godina. Druga u 20.30h Velika scena, Franc Kafka „Proces“ režija: Peter Serge Butko, koprodukcija „Divadlo VHV“, Srbija i „Next Picture“, Češka.
Trajanje: 80 minuta.  VAŽNO: Program je namenjen publici starijoj od 18 godina. Prevod je obezbeđen.

* Promocija knjige „Izvorne narodne pesme iz Sombora i okoline” dr Vinka Žganca  održaće se u petak, 13. decembra (18 časova) u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor. Knjigu su priredili Nada Putica, Vesna Ivkov, Pavle Karabasila predstaviće je dr Biljana Sikimić (Balkanološki institut SANU, Beograd) ikud ravandr Mirna Sabljar (Akademija za umjetnost i kulturu, Osijek), ujedno i urednice monografije. Zbirka sadrži 176 pesama i melodija, koje je dr Vinko Žganec zabeležio na teritoriji Bačke, Baranje, Slavonije i Srema, u period od 1925. do 1940. godine, dok je živeo u Somboru. Na promociji će nastupiti Mešoviti hor Somborskog pevačkog društva, pevačke grupe GKUD “Ravangrad”, HKPD “Silvije Strahimir Kranjčević” (Bački Breg) i HKUD “Vladimir Nazor”.

* 2.”Somborski porodični bazar” u organizaciji udruženja “Klub na kub” održaće se u subotu 14.decembra od 15,30 do 19 časova u Sali Mađarske građanske Kasine”. Kao i prvi put biće organizovane radionice za decu, roditelje I trudnice, nekoliko predavanja, puno promotivnih štandova, modna revija za decu I trudnice, tombola a nastupiće I dečiji hor “Šareni vokali”


* “Književni karavan” Društva književnika Vojvodine posetiće i ove godine Sombor. U sredu 18.decembra u prostoru Doma učenika Sombor, a uz podršku Kulturnog centra “Laza Kostić”, somborskim ljubiteljima književnosti predstaviće se Viktor Radun Teon, Rale Nišavić, Svetozar Savković, Joan Baba, Stojan Berber, Zdenka Feđver i David Kecman Dako. Početka manifestacije u 19,30 časova.

* Članovi Atletsko-rekreativnog kluba “Somaraton” trkačku godinu završili su u  nedelju 8. decembra na tradicionalnom  Reciklažnom maratonu u Novom Sadu. U Novom Sadu trkačalo se na  deonicama : 7 km, 14 km, 28 km, 35 km, kao i celu maratonsku trku od 42.195 km. Najbolji “Somaratonac” bio je  Milan Kovačić koji  je u trci od 7 km osvojio prvo mesto u muškoj konkurenciji sa vremenom 32:20. Najdužu trasu trčao je Vladimir Bulaić i  prvi put Mina Bošnjak. Polumaraton su istrčali Marina Brbaklić Tepavac i Srđan Savić iz “Somaraton”, kao i Zorica Milutin  iz Triatlon kluba “Sprint” iz Sombora. “Somaratonac” Boško Jerković je odlučio da ovu godinu završi u Nemačkoj na zahtevnoj uličnoj trci u gradu Tübingenu, u dužini od 21 km. Boško je uspešno završio trku u kojoj je broj učesnika ove godine bio 3.800.

* Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Prostor“ Sombor započeli su pripremne radove na izradi podloge za postavljanje klizališta. Kao i prošle godine, somborsko klizalište će biti montirano na Trgu Svetog Trojstva, a iz Sportskog centra „Soko“ su najavili da bi trebalo da počne sa radom 16. decembra, ako vremenski uslovi budu povoljni.

* Po najavi iz Elektro distribucije danas zbog planiranih radova na električnoj mreži u vremenu od 8 do 10,30 časova isključuju se domaćinstva koja se napajaju na trafostanici “Šikara 1” – noskonaponski izvod izvod “Veljka Čubrilovića”.

* U Somboru danas nas očekuje oblačno, ali po najavi meteorologa suvo i bez kiše. Temperatura će se sniziti i kretaće se u intervalu od minimalnih 3 do maksimalnih 6 stepeni.Duvaće  severni vetar brzinom od 2 do 7 m/s, a prosečna vlažnost vazduha iznosiće oko 75%. Slično vreme će se zadržati do kraja nedelje.

 


REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce - otkup kukuruz 2019

PERGAMONA

Balon Decor radionica 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .