14 11 2019 / 18:11

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
četvrtak, 24 oktobar 2019 15:51

POKS - "...otkupiti ostatake

od žetve na srpskim njivama

i tako pomoći i državi

i poljoprivrednicima,..."

 


Pokret obnove Kraljevine Srbije izdao je Saopštenje u kojem poziva Ministarstvo poljoprivrede da što pre pokrene otkup ostataka od žetve na srpskim njivama i tako višestruko pomogne i državi i poljoprivrednicima.

U Saopštenju se navodi da naši ratari pale strnjiku, a u razvijenim zemljama se ona prodaje kao biomasa za više od 100 evra po hektaru. Ostaci kukuruza, žita i drugih kultura odlična su sirovina za proizvodnju biomase. Napredne zemlje su to shvatile i podstiču poljoprivrednike da prodaju ovaj biološki materijal, za proizvodnju goriva i energije. Osim toga, strnjika može da posluži i kao stočna hrana, za proizvodnju peleta, hrane za mikroorganizme u zemljištu. Kako navode, paljenje strnjike je i opasno za saobraćaj, jer smanjuje vidljivost na putevima. Predlog POKS-a je krajnje jednostavan i na korist svima poručio je narodni poslanik i predsednik POKS - Žika Gojković.

Gojković je dodao da koliko se poljoprivrednicima ponudi otkup žetvenih ostataka, prestaće da pale njive i tako uzrokuju ogromnu štetu na njima. Tako će se stati na put i saobraćajnim nesrećama i materijalnoj šteti koju takvo nesavesno i nezakonito ponašanje uzrokuje.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce - otkup kukuruz 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .