15 11 2019 / 06:25

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
utorak, 14 maj 2019 16:25

Savez bačkih bunjevaca

- Saopštenje :

...identitet Bunjevaca...

 


Savez bačkih bunjevaca izdao je saopštenje u kome se navodi da je na današnji dan pre 74 godine, od strane tadašnje vlasti - Glavnog Narodno Oslobodilačkog Odbora za Vojvodinu, donet dekret – Naredba, kojom se svi Bunjevci bez obzira na lično izjašnjenje imaju smatrati Hrvatima.Ova Naredba je nasilno sprovedena i primenjivana u bivšoj državi Jugoslaviji.

Kako stoji u saopštenju, danas u Republici Srbiji, Bunjevci imaju pravo na sopstveni identitet, ali se Naredba u svakodnevnom životu i danas neformalno primenjuje, a da to u praksi niko zvanično ne osporava. Takvih primera je mnogo, a i pored zahteva upućenog Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine da se taj akt proglasi aktom asimilacije i zvanično konstatuje njegova ništavnost, to do danas nije učinjeno.

Savez bačkih bunjevaca, prema saopštenju, zahteva da se dekret – Naredba Glavnog Narodno Oslobodilačkog Odbora za Vojvodinu, da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu, razmotri na Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, oceni kao akt nasilne asimilacije i konstatuje njegova ništavnost, kako danas, i ubuduće, niko Bunjevcima ne bi mogao osporavati identitet, bez posledica.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce - otkup kukuruz 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .