12 11 2019 / 05:21

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
sreda, 21 februar 2018 15:45

POKS predao

Narodnoj Skupštini

novi predlog

Zakona o lokalnim izborima

 

 

Pokret obnove Kraljevine Srbije početkom februara podneo je u Narodnoj Skupštini novi predlog Zakona o lokalnim izborima.

Prema rečima podnosioca, narodnog poslanika Žike Gojkovića, osnovna izmena koja se novim zakonom postiže jeste da se gradonačelnici i predsednici opština, kao i najmanje dve trećine odbornika u lokalnim parlamentima, ubuduće biraju direktno, imenom i prezimenom, voljom građana, a ne političkim odlukama vodećih političkih stranaka ili koalicija.Ljude treba ceniti po onome što lično rade i postižu, a ne po onome šta pričaju, jer kao što mnogi drugi pričaju o problemima, POKS nudi rešenja. Predlog Zakona rešava nekoliko sistemskih problema. Oni su ključni za što neposrednije odlučivanje građana prilikom izbora. To su uvođenje neposrednog izbora gradonačelnika i predsednika opština; uvođenje neposrednog biranja, imenom i prezimenom, najmanje dve trećine odbornika u parlamentima lokalnih samouprava i mogućnost kreiranja koalicija političkih stranaka i grupa građana koji bi predložili svoje kandidate.

Gojković je u svom obraćanju medijima prilikom predstavljanja predloga Zakona, koji će se naći na dnevnom redu Prve sednice redovnog prolećnog zasedanja Narodne Skupštine, istakao i da na ovaj način, on i politički pokret kog predstavlja ne odustaju od obnove vrednosti koje garantuju stabilnost političkog sistema. Gojković je zaključio da se usvajanjem ovog predloga Zakona otklanja bilo kakva sumnja na pokušaj obmanjivanja građana u izbornim kampanjama, što je do sada često bio običaj. Ovaj Zakon će zaustaviti mogućnost krađe glasova, isticanje uvek istih pojedinaca uz obrazloženje da ne postoje adekvatni kadrovi za funkcije koje su predmet izbora. Predlog Zakona detaljno obrađuje formalno-pravnu materiju za kvalitetnije izbore i potvrđuje stav da je direktno biranje nosilaca javnih funkcija u duhu demokratskih zemalja čijem političkom uređenju teži naša država.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce - otkup kukuruz 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .