11 12 2019 / 09:28

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
sreda, 12 oktobar 2016 15:04

Саопштење Савета

за културу

ГО СПС Сомбор :

 

 

“Савет за културу  Градског одбора СПС Сомбора  оцењује да  постоје  значајне могућности да Сомбор понуди јавности више података о својој културно-историјској прошлости, која би била од великог значаја за упознавање културне  традиције града, па и за његов даљи културни и привредни  развој.

Предлажемо да се именују  зграде од посебног културно-историјског значаја и да се обележе на адекватан начин, како би и наши грађани, и  наши гости, али и путници намерници, а посебно школска омладина и туристи из разних крајева, могли да добију основна сазнања  о средини у којој се налазе. Зато  је потребно   да се поставе одговарајуће табле на сва важнија културно-историјска здања, као што су, на пример,  Градска кућа, која је грађена у 18. веку на темељима „каштела“   грофа Јована Бранковића, на  палату Милана Коњовића, у којој је велики сликар деценијама живео, на згради  Скупштине општине  („Жупанију“), која је јединствен пример управне зграде из друге половине 19. века, као и на друга здања која означи комисија  састављена од компетентних стручњака.

Мале табле, металне или мермерне, у које су утиснуте  две до три кратке реченице са препознатљивим  подацима о згради  много би значиле за грађане и госте, али и за сам град као културно,  историјско  и туристичко место од посебног значаја, које би тако могло да постане чувено као јужна Сент- Андреја!

Постављене мале табле на неколико места, заслугом пре свега Удружења грађана „Мој Сомбор“, похвална је акција, али  је доступна за тумачење само онима који имају модерне  мобилне телефоне и који знају како да те табле очитавају. Корак даље би биле табле за које се  ми залажемо, а које би могао да прочита свака писмена особа!

Тако улепшан и информативно обогаћен град на добар начин би истакао свој културно-историјски значај  и на својеврстан  и привлачио значајно већи број туриста него до сада, од чега би имали користи и град Сомбор и његови грађани!

У свему томе је посебна одговорност постојеће градске Комисије за споменике која треба да покрене наведену акцију.”

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce - otkup kukuruz 2019

PERGAMONA

Balon Decor radionica 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .