Igrano dokumentarni film “Kamen svedoči” prikazan na “Sajmu zavičaja” u Novom Sadu.

„Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu“ je naziv manifestacije održane proteklog vikenda na Novosadskom sajmu .

Sajam je otvorio Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade, koja drugu godinu zaredom podržava organizovanje „Sajma zavičaja“. “Jedinstvo je osnovni preduslov za opstanak i prosperitet našeg naroda, ma gde on živeo. Ova manifestacija promoviše tradiciju, kulturu, običaje, jezik, pismo, kako onih ljudi koji su se u AP Vojvodinu i Srbiju doselili prethodnih godina i decenija, tako i naših sunarodnika, koji su ostali na svojim ognjištima u državama iz regiona“, kazao je potpredsednik Milićević.

Na Sajmu se Baranja predstavila igrano dokumentarnim filmom “Kamen svedoči” autorke mlade somborke Jelene Nikšić, urađenog po scenariju Mirka Strigića takođe iz Sombora. Između ostalog film govori o kamenu koji donešen iz porušenog manastira”Brana” iz Baranje i ugrađen na ulaz u Hram “Bezdanske Lazarice”.

„2018. godine je na temeljima crkve “Bezdanske lazarice”, po blagoslovu episkopa Bačkog Irineja donešen granitni kamen sa svetim znamenjem, iz manastira “Brana” iz Baranje, sa namerom da se ugradi u desni stub na ulazu na vrata “Bezdanske lazarice”. Manastir “Brana” je jedan od preko 70 razrušenim manastira u Baranji. To me podseća na reči našeg uzora Svetog vladike Velimirovića da od stare Srbije pa do pod Alpe nema njive koja nije groblje nema stabla koje nije nadgrobni spomenik. Svesni smo toga to nam daje duhovnu snagu. Crkva i mi sada pred njom smo na tromeđi, a to me asocira na reči sadašnjeg patrijarha Irineja, koji kaže, ono što se poklanja poklonjeno je zauvek, a ono što je oduzeto, oteto nije zauvek, uvek postoji nada da će se vratiti“, istakao je dr Velibor Meseldžija.

„Sajam zavičaja“ je organizovao Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima a na Sajmu se ove godine predstavilo 70 izlagača, zavičajnih udruženja, institucija, gradova i opština iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, dok je u kulturno-umetničkom programu nastupilo oko 300 učesnika.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar