Gradonačelnica Sombora prisustvovala promociji prvog specijalnog izdanja publikacije “Siva knjiga zdravstva 2020”

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović učestvovala je u Palati Srbije na Okruglom stolu o optimizaciji zdravstva i promociji prvog specijalnog izdanja publikacije „Siva knjiga zdravstva 2020“.

Naime, NALED je predstavio sivu knjigu zdravstva u kojoj je navedeno 50 ključnih administrativnih prepreka s kojima se susreću građani, privreda i lokalne samouprave u sektoru zdravstva i ponuđeno isto toliko konkretnih predloga rešenja za dalju modernizaciju i efikasnost zdravstvenog sistema.
Članica Izvršnog odbora NALED-a Vesna Živković rekla je da su preporuke iz ovog dokumenta plod sveobuhvatnog javno-privatnog dijaloga i da je u procesu izrade osim privrede i lokalnih samouprava , konsultovana i šira stručna javnost, kao i više od 30 strukovnih udruženja i udruženja pacijenata.

Na okruglom stolu ukazano je da postoji nekoliko prioriteta o kojima treba pokrenuti dijalog, a to je dalje pojednostavljenje procedura i digitalizaciju usluga u zdravstvu za građane i privredu, zatim rešavanja sudbine apoteka i zaostalih dugova u zdravstvu, kao i širenje uključivanja kapaciteta privatnog sektora u zdravstveni sistem.

Sivom knjigom zdravstva se otvara, kako je rečeno, široki javno-privatni dijalog na temu reformi zdravstva.

Na okruglom stolu o optimizaciji zdravstva i promociji prvog specijalnog izdanja publikacije SIVA KNJIGA ZDRAVSTVA 2020 pored stručnjaka iz oblasti zdravstva učestvovali su i Vesna Živković, članica Izvršnog odbora, NALED / direktorka InPharm, Stephen Ndegwa, šef kancelarije, Svetske banke u Srbiji i Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, Vlada Republike Srbije.

Redakcija

Redakcija