Grad Sombor pridruženi strateški partner na međunarodnom projektu podunavske prekogranične saradnje

Kulturno nasleđe Dunava kao sredstvo razvoja lokalnih mogućnosti i zajedničkog bredna nevlašćenih zajednica novi je projekat od strane INTEREG EU podunavskog prekograničnog progama pokrenut 1. jul ove godine u cilju podsticanja racionalnog korišćenja kulturnog nasleđa i resursa obodnih i pograničnih gradova i područja duž Dunava.

Projekat će tokom 30 meseci trajanja stvoriti nove mogućnosti za podizanje privlačnosti odabranih naselja i gradova u opadanju i pokrenuti nedovoljno iskorišćeno kulturno nasleđe za jačanje podunavskog kulturnog identiteta.

Grad Sombor je pridruženi strateški partner Arhitektonskog fakulteta u Beogradu kao punopravnog partnera na ovom projektu. Na ovom projektu učestvuju 17 evropskih i 2 IPA partnera, kao i 23 strateška partnera iz 6 podunavskih zemalja.

Svi partneri će zajedno raditi na promociji održivog korišćenja kulturnog nasleđa i resursa u podunavskim gradovima i zajednicama. Prateći obrazovni program projekta obučiće mlade o zajedničkim kulturnim vrednostima, podstičući ih da otkriju i cene urbano nasleđe povezano sa Dunavom. Radeći u okviru ovih paketa, oni će dodatno doprineti oblikovanju novog podunavskog kulturnog identiteta kao glavnog cilja projekta.

Predstavnik na projektu ispred Grada Sombora i ustanove Javno komunalnog preduzeća „Prostor“ Sombor je Dragana Siljanović Kozoderović, diplomirani inženjer arhitekture.

Redakcija

Redakcija