EKSKLUZIVNO: Kafilerija u Somboru prestaje sa radom kroz nekoliko dana

Višedecenijski problem Somboraca koji se tiče neprijatnih mirisa iz kafilerije konačno će dobiti rešenje. Iako je gašenje Veterinarske ustanove „Proteinka“ bilo najavljeno za 15. januara, moralo se sačekati donošenje državne Strategije upravljanja sporednim proizvodima životinjskog porekla.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gostujuću u emisiji televizije „Sreće“ otkrio da će „Proteinka“ prestati da radi kroz par dana.

„Mi ćemo sledeće nedelje potpuno staviti u funkciju pogon „Energo Zelene“ u Inđiji. Malo se kasni, desetak dana, zbog svih ovih dešavanja u Italiji zbog čega ne može jedan deo, koji je ključan za funkcionisanje celog sistema, da stigne ali to će biti u ponedeljak ili utorak isporučeno i posle toga krećemo sa gašenjem „Proteinke“. Moji predstavnici ministarstva će sa gradonačelnicom Sombora u ponedeljak potpisati jedan sporazum i ponuditi jedan fer dokument prema zaposlenima u „Proteinci““, istakao je Nedimović.

„Ono što je jako važno ovde je da lokalna samouprava u budućnosti napravi transfer stanicu kako bi se mogao sakupljati animalni otpad. Mi smo osnovnu stvar koja je neophodna za funkcionisanje „Energo Zelene“, a zatvaranje „Proeteinke“ – a to je Strategija upravljanja životinjskim otpadom, doneli na Vladi pre dve nedelje, ona predviđa gašenje „Proteinke“. Vlada Republike Srbije obezbedila je sredstva za njeno gašenje i regulisanje svih obaveza i da sa lokalnom samoupravom napravimo tu transfer stanicu. Ja sam potpuno svestan ekološkog aspetka svesti građana Sombora i iz tog razloga na osnovu inicijative koju je imala lokalna samouprava na čelu sa Dušankom Golubović  mi smo to uradili gasimo je, to je u danima ispred nas, nemojte o tome da brinete. Svi zaposleni će biti ispoštovani, onako kako bude trebalo, u zavisnosti od njihovih izbora da li će ostati da rade u transfer stanici u lokalnom Javno komunalnom preduzeću ili će dobiti socijalni program„, završava ministar Nedimović.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik