19 11 2017 / 00:05

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
Ovih dana u Somboru i okolini PDF Štampa El. pošta
JUTARNJE VESTI
Napisao RTV "SREĆE" Sombor   
subota, 18 novembar 2017 00:00

 

 

Ovih dana u Somboru i okolini:

 

* Centar za razvoj obrazovanja „Planeta“ i Gimnazija „Veljko Petrović“ Sombor u subotu od 9 do 17 sati organizuju Festival nauke „Fizi Bizi Fest 7“. Program festivala ove godine obuhvata postavke naučno-eksperimentalnih radionica u kojima učestvuju somborski osnovci, srednjoškolci i studenti, zajedno sa nastavnicima mentorima i naučno-popularna predavanja, namenjena različitim uzrastima. Celodnevni program Festivala nauke besplatno će moći da posete svi zainteresovani mladi, deca, roditelji, ali i ostali građani, koji će imati priliku da na najbolji način dožive nauku, uče i druže se uz naučno-popularna predavanja, eksperimente, radionice.

* HKUD „Vladimir Nazor“ organizuje u subotu Festival amaterskog foklora. Na festivalu učestvuju HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Bačkog  Brega, GKUD „Ravangrad“ Sombor, MKUD „Petefi Šandor“ Telečka, HUN „Gerhard“ Sombor i HKUD „Vladimir Nazor“ Sombor. Početak je u 19 sati u velikoj sali Hrvatskog doma. Ulaz je slobodan.

* U skladu sa akcijom besplatnih preventivnih pregleda koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, u nedelju u periodu od 8 do 16 časova Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“ Sombor organizuje novu grupu preventivnih pregleda  koju sačinjavaju: ultrazvučni pregled abdomena, laboratorijsku analizu nivoa T3, T4, TSH, mamografiju, laboratorijsku analizu PSA, šećer u krvi, EKG. Svi navedeni pregledi i analize obavljaće se u prostorijama Radiološke službe – prizemlje Hirurškog bloka Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ Sombor. Preglede mogu da obave svi zainteresovani građani, kao i svi oni građani koji nemaju regulisano zdravstveno osiguranje. Na ultrazvučni pregled abdomena potrebno je doći bez doručka, a mamografija se radi ženama od 50 do 69 godina života. Ukoliko je ženi ranije već rađena mamografija, ponovno snimanje se vrši nakon 2 godine, ne u kraćem roku od toga. Ukoliko žena poseduje snimke i nalaze ranije rađenih mamografija, potrebno je da ih ponese sa sobom na snimanje.

* U nedelju, sa početkom u 18 sati, u Narodnom pozorištu u Somboru, Somborski edukativni centar će nizom aktivnosti obeležiti Dan borbe protiv nasilja nad decom i Međunarodni dan dečjih prava. U  foajeu pozorišta biće održana izložba radova pristiglih na likovni konkurs „Imam pravo da odrastam bezbrižno“. Likovni konkurs i izložba realizovani su u sklopu kampanje za usvajanje i unapređenje lokalnih sporazuma za zaštitu dece od nasilja koja je integralni deo IPA II projekta “Zaštita dece od nasilja i promocija socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj”, koji se sprovodi u saradnji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva zdravlja, Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije i UNICEF-a, uz finansijsku podršku Evropske unije. Trideset članova dramske sekcije izvešće performans pod nazivom „Iskorak iz nasilja“, nakon čega će biti proglašeni pobednici likovnog konkursa. U sklopu događaja građanima će prvi put biti pozvani da svojim potpisom podrže inicijativu koja bi trebalo da rezultira kreiranjem, predlaganjem i usvajanjem dopune akcionog plana Strategije socijalne zaštite grada Sombora setom mera i aktivnosti u cilju prevencije nasilja nad decom i opredeljivanjem sredstava za njihovo sprovođenje.

* Završno glasanje za predloge projekata za koje su, u fazi prikupljanja predloga, građani dostavili najveći broj upitnika, odvijaće se od 20. do 24. novembra do 13 časova. Na glasačkom listiću biće sledeća tri predloga: KLjAJIĆEVO – rekonstrukcija vrtića  PU „Vera Gucunja“; SOMBOR – izgradnja liftova u zgradi Gradske uprave i Gradskoj kući, prilagođenih za prevoz osoba koje koriste invalidska kolica i osoba koje se otežano kreću i SOMBOR – rekonstrukcija dečjeg igrališta i parka u Ulici Vere Gucunje. Glasaće se putem zaokruživanja broja na flajerima koji će se, kao i glasačka kutija, nalaziti u Gradskom uslužnom centru Gradske uprave, kao i elektronskim putem. Kod glasanja elektronskim putem, sa jedne e-mail adrese moći će se glasati samo jednom. Građani će 24. novembra moći glasati i na Trgu Svetog Đorđa, u vremenu od 10 do 11 časova, gde će biti postavljena glasačka kutija sa flajerima.

* Od 17. do 25. novembra trajaće javna rasprava o Nacrtu odluke o prvim izmenama i dopunama Odluke o pripremi i distribuciji vode za piće, odvođenju i prečišćavanju upotrebljenih voda i odvođenju atmosferskih voda na području grada Sombora. Javna prezentacija odluke i završna rasprava biće održani 27. novembra u vremenu od 10 do 11 časova u sali 108, u zgradi lokalne samouprave. Razlozi za izmene i dopune odluke proizilaze iz činjenice da su stvoreni formalni uslovi za preuzimanje vodovoda u Aleksi Šantiću, Doroslovu, Riđici, Svetozaru Miletiću, Stanišiću, Staparu, Telečki, Bačkom Monoštoru, Kolutu i Bačkom Bregu, od strane JKP „Vodokanal“, ali nisu stvoreni tehnički uslovi za očitavanje potrošnje vode preko vodomera u navedenim selima. Da bi se stvorili potrebni tehnički uslovi potrebno je izvršiti baždarenje vodomera, a tamo gde ih nema izvršiti ugrađivanje i izvršiti druge tehničke pripreme, što iziskuje određeni vremenski period i materijalna sredstva. Odeljenje za komunalnu delatnost, imovinsko-pravne i stambene poslove Gradske uprave grada Sombora predlaže da se u navedenim selima potrošnja vode utvrđuje paušalno i to 3m³ vode po članu domaćinstva, uz naknadu za održavanje vodovodnog priključka po domaćinstvu. Na ovaj način potrošnja vode bi se utvrđivala sve dok se ne steknu uslovi za očitavanje potrošnje vode preko vodomera. Predloge, sugestije i komentare na Nacrt odluke građani mogu dostaviti u pisanom obliku na adresu: Odeljenje za komunalnu delatnost, imovinsko-pravne i stambene poslove Gradske uprave grada Sombora, Trg cara Uroša br. 1 i u elektronskom obliku na e-mail Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , najkasnije do 25. novembra. Nakon završetka rasprave, Odeljenje za komunalnu delatnost, imovinsko-pravne i stambene poslove Gradske uprave grada Sombora sačiniće izveštaj o javnoj raspravi koji će sa Nacrtom odluke na dalje odlučivanje dostaviti Gradskom veću grada Sombora. Nacrt odluke može se pogledati na internet stranici grada Sombora.

* U skladu sa Strategijom razvoja turizma Republike Srbije od 2016. do 2025. godine i Akcionim planom za njeno sprovođenje, lokalna samouprava ima obavezu da izradi Program razvoja turizma grada Sombora za period od 2017. do 2025. U želji da na najbolji način definiše dalje pravce i ciljeve razvoja ove sfere privrednog života, lokalna samouprava želi da u pripremu programa uključi sve zainteresovane, da svojim predlozima i smernicama upotpune i obogate donošenje ovog programa. Svi koji žele da se uključe u ovaj projekat pozivaju se da svoje predloge predstave na radionicama koje će biti organizovane 20. i 21. novembra u prostorijama Poljoprivredne stručne službe Sombor. Na prvoj radionici, 20. novembra, od 11 časova, govoriće se o potrebi Programa razvoja turizma, a tema druge radionice koja će biti održana od 10 časova, 21. novembra, biće „Vizija i misija razvoja turizma grada Sombora“. Radionice će realizovati beogradska agencija „Savetnik u turizmu“, a moderatori će biti doc. dr Branko Krasojević i doktorant Danijela Vićentijević.

* U Somboru će za vikend dežurati Centralna apoteka na Vencu Vojvode Radomira Putnika 27.

* U Somboru i okolini u subotu oblačno uz slabu kišu tokom celog dana, dok se u nedelju očekuje delimično razvedravanje i prestanak padavina. Temperatura će se kretati u intervalu od jutarnjih 1 u nedelju, do maksimalnih dnevnih 8 stepeni. Duvaće povetarac promenljivog pravca brzinom do 3 m/s, dok će relativna vlažnost vazduha iznositi oko 93%. U ponedeljak pretežno sunčano i vetrovito vreme.

* Nivo Dunava kod Bezdana juče je iznosio 234 cm, kod Apatina 284 cm i kod Bogojeva 255 cm.

 


Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .