23 09 2017 / 16:42

РТВ СРЕЋЕ СОМБОР
news menu leftnews menu right
Ових дана у Сомбору и околини: ПДФ Штампа Ел. пошта
ЈУТАРЊЕ ВЕСТИ
Написао РТВ "СРЕЋЕ" Сомбор   
субота, 23 септембар 2017 00:00Ових дана у Сомбору и околини :


* Традиционална манифестација, 11. Лемешки кулен фест, биће одржана 22. и 23. септембра у Светозару Милетићу. Други дан манифестације биће одржан на неколико локација у селу. Свечано отварање манифестације је заказано за 11 сати, а токо целог дана биће изведен културно-забавни програм. У 16 сати је проглашење победника такмичења. Ове године биће организована и наградна игра за посетиоце, под називом „Погоди тежину кулена и освоји га“.Право учешћа на такмичењу имају сви произвођачи кулена из земље и иностранства, без обзира на назив или порекло кулена. Учешће на такмичењу је бесплатно. Узорке предају произвођачи лично на дан одржавања манифестације. Жиријем председава професор са Ветеринарског факултета Београд. Жири оцењује узорке према следећим параметрима: спољни изглед, изглед и састав пресека, боја и одрживост боје, мирис и укус,  текстура и сочност.

* Пети Међународни фестивал оријенталног плеса, који спроводи плесна група „Инанна“, биће одржан од 22. до 24. септембра у Сомбору. Идејни творац и координаторка пројекта је Бранкица Ћурчић, инструкторка оријенталног плеса. „Оријенталија“ је фестивал који има за циљ да умрежи младе плесаче, и то не само оријенталног плеса, из свих крајева Србије, региона и иностранства и представи их публици у Сомбору. Међународно такмичење у оријенталном плесу биће уприличено данас, у свечаној сали шклоле „Аврам Мразовић“, такође са почетком од 20 сати. Ове године гостујући инструктори фестивала и чланови жирија на такмичењу су Хронис Таксидис, перкусиониста из Атине и плесачице Гордана Минчић из Београда и Амра Смајић из Зенице.

* Културни центар „Лаза Костић“ Сомбор организује концерт гудачког квартета „ТАЈЈ“, под називом „Путевима традиције“. Концерт ће бити одржан сутра са почетком у 19 сати, у великој сали Градске куће у Сомбору. Улаз је слободан, а на репертоару ће бити дела Рудолфа Бручија и Мирослава Штаткића. Гост концерта биће флаутисткиња Соња Антунић. Гудачки квартет „ТАЈ“ чине: Александра Крчмар Ћулибрк, виолина, Јованка Мазалица, виолина, Јелена Филиповић, виола и Тимеа Калмар, виолончело.

* Културни центар “Лаза Костић” биће домаћин Француском филмском каравану, који током ове године обилази велики број градова у Србији. Филмови из циклуса “Жене на филму” ће бити приказивани од 25. до 29. септембра у Малој сали КЦ “Лаза Костић” са почетком у 19 сати и улаз је бесплатан. Фестивал се организује у сарадњи са Француским институтом у Србији, а биће приказана 4 француска филма: “Фиделио, Алисино путовање”, “Жеронимо”, “Лепе године”  и “Бруклин”.

* Удружење слепих Сомбор расписује литерарни конкурс за ученике виших разреда основне школе, на тему “Бели штап у мом граду”. Конкурс је расписан поводом Међународног дана слепих, 15. октобра. Радове је потребно доставити на адресу Удружења слепих Сомбор, Стапарски пут 16. Крајњи рок за слање радова је 25. септембар. Сваки рад мора да садржи име и презиме аутора, име школе, разред и име и презиме наставника српског језика и књижевности.

* Гимназија “Вељко Петровић” Сомбор и ове године расписује наградни литерарни конкурс, поводом Дана школе, 15. октобра. Необјављене радове, песму, причу, есеј, потребно је послати на једну од следећих  тема: “Све задужбине од злата и сребра, Све је то дело моје и мог себра.” (ЗАПИС ЦАРА ДУШАНА); “Боре, у мрачној борби узоране.” (РАТАР); “У равници поред друма налази се једна стара и усамљена јабука ... спремна да послужи свакоме ко туда случајно прође.” (ЈАБУКА НА ДРУМУ); „Хоћемо слободе и да смо своји у рођеној кући …” (ВЕРУЈТЕ ПРВО!); “ ... ваша снага биће снага грома” (ВЕРУЈТЕ ПРВО!) и “Ма колико да је шума мала и ретка, ипак чим је изашао из ње, запљуснула га је осветљена, ведра равница.” (САЛАШАР). Одштампане и шифриране послати на адресу: Гимназија ,,Вељко Петровић“ Сомбор, Доситеја Обрадовића 2. У посебном коверту, заједно са радовима, доставити и разрешење шифре са следећим подацима: име, презиме, адреса, контакт телефон. Сваки од учесника  може да учествује на конкурсу са по једним радом, писаном на српском или мађарском језику. Конкурс је отворен за све ученике, студенте и грађане Општине Сомбор, без обзира на узраст. Крајњи рок за достављање радова је 30. септембар.

* Боксерски клуб „Сомбор“ приређује још једно „Вече бокса“ данас у 19 сати у ОФО сали Градске хале. Улаз је бесплатан

* У 6. колу фудбалске војвођанске лиге Север сомборски “Раднички” сутра гостује у Новом Жеднику екипи “Препород”. “Слога” из Чонопље данас на свом терену у утакмици са “Текстилцом” из Оџака очекује повратак у врх табеле. Оба сусрета почињу у 16 сати.

* За викенд ће дежурати амбуланта опште праксе у Улици Кнеза Милоша.

* У Сомбору ће за викенд дежурати Централна апотека на Венцу Војводе Радомира Путника 27.

* У Сомбору и околини данас мало облачно и суво, док ће сутра бити облачно уз слабу кишу током целог дана. Температура ће се кретати у интервалу од јутарњих 10 до максималних дневних 18 степени. Дуваће слаб западни ветар брзином од око 4 м/с, док ће релативна влажност ваздуха износити око 73%. У понедељак престанак падавина и више сунчаних интевала.

* Ниво Дунава код Бездана јуче је био 167 цм, код Апатина 235 цм и код Богојева 234 цм.

 


Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .