Đorđević: Biće objavljena lista poslodavac koji krše zakon

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije apelovao je na poslodavce da ne otpuštaju radnike dok je na snazi vanredno stanje, i najavio da će biti objavljena lista svih onih koji su nezakonito dali otkaz zaposlenima.

Ministar je ukazao da je već organizovano da Nacionalna služba za zapošljavanje elektronskim putem prima prijave svih onih koji su ostali bez posla i da oni na taj način ostvare pravo na nadoknadu koja im pripada.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo će imati preciznije informacije kada krene onlajn prijava, mada već i sada ima prijave radnika zbog otpuštanja. Inspektorat rada će na osnovu tih prijava, kako je istakao, proveravati gde su radnici otpušteni, a da to nije učinjeno u skladu sa zakonom, nakon čega će preduzimati mere.

Đorđević je objasnio da postoje zakonske mogućnosti kako da se rad dovede u zakonski okvir, a to su plaćeno odsustvo, smenski rad i rad od kuće, ali i podvukao da radnici ne mogu da budu poslati na neplaćeno odsustvo ukoliko nisu saglasni sa tim. On je naveo da prekid rada mora da bude sporazuman, bez obzira na to da li je reč o stalno zaposlenima, ili onima koji rade na osnovu ugovora.

Ministar je apelovao na sve one koji su u samoizolaciji da uzmu rešenje od Ministarstva za rad ili MUP-a, da imaju papir, što zbog zloupotrebe onih koji ne žele da rade, što zbog toga da to poslodavci ne bi mogli da zloupotrebe i pravno gledano budu u pravu i daju otkaz.

Redakcija

Redakcija